کارت گرافیک یا graphics card یک قطعه سخت افزاری میباشد که وظیفه تولید تصاویری که شما روی مانیتور میبینید را برعهده دارد.این کارت مسئول تولید کردن تصویر برای مانیتور است و این کار را با تبدیل دیتا به سیگنال قابل فهم برای مانیتور انجام میدهد. پس بدون کارت گرافیک تصویری در کار نخواهد بود،همین امر موجب شده است تا هنگام خرید کیس گیمیگ از کارت گرافیک مناسبی استفاده شود . با ما همراه باشید تا همه چیز درباره کارت گرافیک را فرا گیرید.
هراندازه graphics card ما بهتر باشد تصاویر ما با کیفیت تر خواهد بود.و این مساله بسیار مهمی برای گیمرها و کسانی است که ویدئو ادیت میکنند .پس وجود کارت گرافیک قدرتمند برای کسانی که قصد خرید ورک استیشن گیمینگ یا رندرینگ را دارند بسیار حیاتی و مهم است.
هم چنین graphics card یکی از قطعات بسیار مهمی است که تاثیر زیادی روی قیمت تمام شده لپ تاپ یا کامپیوتر شما دارد. در واقع کارت گرافیک معمولا گرانترین عضو یک سیستم کامپیوتری میباشند. این کارت هم در گوشی موبایل و هم در کامپیوتر وجود دارد.
ما بهتر باشد تصاویر ما با کیفیت تر خواهد بود.و این مساله بسیار مهمی برای گیمرها و کسانی است که ویدئو ادیت میکنند .
هم چنین graphics card یکی از قطعات بسیار مهمی است که تاثیر زیادی روی قیمت تمام شده لپ تاپ یا کامپیوتر شما دارد.کارت گرافیک هم در گوشی موبایل و هم در کامپیوتر وجود دارد.
وظیفه graphics card
هسته اصلی هر graphics card پردازنده گرافیک، GPU یا همان Unit Processing Graphics میباشد که بخش اصلی محاسبات را بر عهده دارد.وظیفه کارت گرافیک نمایش تصاویر روی صفحه کامپیوتر است تصاویری که روی مانیتور میبینید از نقاط کوچکی به نام پیکسل ساخته شدهاند. کامپیوتر برای این که بداند با هر پیکسل چه کاری انجام دهد نیاز به یک قطعه دارد که زبان کامپیوتر را ترجمه کند تا داده های باینری که از سی پی یو گرفته شده اند را به تصویر تبدیل کند. اگر در مادربرد کامپیوتر قابلیت گرافیک وجود نداشته باشد، graphics card این کار را انجام می دهد.
انواعgraphics card
به طور کلی سه نوع graphics card وجود دارد. کارت گرافیک آنبورد ,مجزا و اکسترنال در این بخش به بررسی انواع آن میپردازیم.
کارت گرافیک آنبورد یا( on board)
این نوع از graphics card ها به CPU شما چسبیده است وتقریبا بر روی اکثر کامپیوترها و لپ تاپها وجود دارد. کارت گرافیک آنبورد به صورت مجتمع یا یکپارچه با پردازنده مرکزی یا همان CPU ساخته شدهاند. زمانی که یک کامپیوتر خریداری میکنید پردازنده مرکزی به صورت پیش فرض دارای یکgraphics card آنبورد است. احتمالا فکر کنید که کارت گرافیکهای آنبورد کیفیت خیلی پایینی دارند, اما اینطور نیست شما با استفاده از آن ها بدون یک graphics card مجزا قادر به انجام تمامی کارهای مورد نیازتان هستید. اما مسلما هنگام بازی کردن و یا انجام دادن کارهای گرافیکی سنگین به یک کارت گرافیک(graphics card) مجزا احتیاج خواهید داشت.در واقع کاربرد کارت گرافیک های آنبورد در سیستم هایی است که برای انجام کارهای معمولی مثل وبگردی، ایجاد اسناد، تماشای ویدئو استفاده میشود.
مزایا
- اندازه کوچکتر
- مصرف برق کمتر
- تولید گرمای کمتر
- نیاز نداشتن به کولینگ اضافه
- نیاز به صرف هزینه جداگانه ندارد
معایب
- کاربری محدودی دارند
- قابل آپگرید شدن و قابل جدا کردن نمیباشند.
- مناسب بازی نیستند.
ناگفته نماند تولیدکنندگان کارت گرافیک آنبورد AMD و Intel هستند.
کارت گرافیک مجزا یا (Discrete)
نوع دوم کارت گرافیک مجزا یا Discrete نام دارد. این نوع برعکس نوع آنبورد هستند یعنی یک قطعه مجزا میباشند که روی مادر بورد سوار میشوند. کارت گرافیک مجزا نسبت به آنبرد ها قدرت بیشتری دارند و تصاویری با کیفیت بسیار بالا تولید میکنند در نتیجه باعث افزایش سرعت سیستم میشوند.
این دسته قیمت بالایی دارند و برای بازی کردن ,تدوین فیلم ها و سایرکارهایی از این دست به یک کارت گرافیک Discrete نیاز دارید.گیمرها و کسانی که از نرم افزارهای گرافیکی به صورت حرفهای استفاده میکنند، برای کیس گیمینگ خود از این نوع کارت گرافیک ها استفاده میکنندتا سرعت پردازش تصویر بالا رود.
کارت گرافیک اکسترنال
معمولا کاربران حرفه ای از این نوع graphics card استفاده میکنند و برای استفاده در لپ تاپ طراحی شده است و با نصب آن در لپ تاپ قدرت گرافیکی لپ تاپ افزایش پیدا میکنه. در واقع زمانی که بخواهید با یک لپ تاپ معمولی بازی های سنگین انجام دهید یا کارهایی که نیاز به گرافیک بالا دارد به این نوع از graphics card احتیاج دارید.
اجزای تشکیل دهنده graphic card
- GPU یا واحد پردازش گرافیکی : این قطعه در واقع مغز graphics card است همانطور که CPU مغز کامپیوتر است تمام پردازشهای گرافیکی که در آخر در مانیتور مشاهده میکنید، در این بخش انجام میشود.GPU ملاک قدرتمند بودن گرافیک است.
- حافظه ویدیویی یا Video Memory : محلی است که دادهها تصویری برای پردازش ذخیره میشوند، این قسمت بسته به نوع استفاده کاربران ظرفیت های مختلفی دارد.
- محل اتصال نمایشگر یا Display Connectors : بعداز اینکه داده ها در graphics card پردازش شد این تصاویر برای رسیدن به نمایشگر نیاز به یک کابل رابط دارند. بنابر این قسمتی برای اتصال این کابل در کارت گرافیک در نظر گرفته شده است. این کابلها در انواع مختلفی وجود دارند که بسته به نوع کاربری محصول از پورتهای مختلفی استفاده میشود.
- برد مدار چاپیی یا PCB : قطعات graphics card بر روی این بخش قرار میگیرند و ممکن است از لایه های مختلفی تشکیل شوند. جنس این بردها در کیفیت کار کارت گرافیک موثر است.
- پایه نگهدارنده Interface : پایه نگه دارنده درgraphics card نقش نگهدارنده، برقرسانی به برد و انتقال اطلاعات را دارد.
- پل یا Bridge : بعضی ازgraphics card های رده بالا این امکان را دارند که در کنار هم بکار روند.این تکنولوژی در کارتهای گرافیکی شرکت Nvidia به SLI و در کارتهای گرافیکی AMD به Crossfire معروف است. پل کردن چند کارت گرافیکی باعث میشود سنگ ترین بازیها و برنامههای گرافیکی به بهترین شکل اجرا شود.
- مدار تنظیمکننده ولتاژ یا VRM : این بخش ازgraphics card وظیفه برقرسانی بهینه به قسمتهای کلیدی کارت گرافیک را برعهده دارد. همچنین این بخش باید برق را از نظر کیفی مورد آزمایش قرار دهد. اگر این بخش در graphics card شما قوی باشد، عمر کارت گرافیکتان بیشتر خواهد شد.
GPU
مخفف شده (Graphics Processing Unit) به معنی واحد پردازش گرافیکی، تراشه ای است که وظیفه تولید تصاویری که در صفحه نمایش تان می بینید را بر عهده دارد.این قطعه روی کارت های گرافیک، مادربرد و همچنین به صورت گرافیک های یک پارچه وجود دارند، به صورت مجزا از CPU کار پردازش و رندرینگ تصاویر را انجام می دهد.از آنجایی که این چپ مخصوص چنین کاری طراحی و بهینهسازی شده، نسبت به یک CPU در این کارها راندمان بیشتری دارد و اکثر پردازشهایی که برای نمایش گرافیک بازیها لازم است را انجام میدهد.
تفاوت GPU و CPU ؟
CPU در حقیقت همانند مغز یک مدار عمل می کند و کارهای اصلی مانند رمزگشایی، پردازش و… را انجام می دهد. GPU در کنار پردازنده مرکزی کار نمایش اطلاعات نهایی خروجی بر روی صفحه را انجام می دهد.پهنای باند GPU از پهنای باند CPU بسیار بالاتر است. یعنی پردازش های با حجم بالا روی GPU بسیار بهتر است تا روی CPU انجام شود.
اورکلاک کارت گرافیک
ابتدا باید بگوییم که اورکلاک به معنای افزایش ولتاژ سخت افزار است.قطعاتی مثل CPU، GPU و رم قابلیت اورکلاک دارند.با اورکلاک کردن سختافزار سرعت سیستم افزایش مییابد اما در مقابل انرژی الکتریکی بیشتری مصرف شده و گرمای بیشتری هم تولید میشود.پس در زمان اورکلاک خنک کنندگی سیستم اهمیت بسیار بالایی دارد.بعضی از مادربردها، اجازهی تغییر فرکانس کاری قطعات را به کاربر نمیدهند. در این مدلها، ضریب کلاک یا Multiplier قفل شده است.
مزایای اورکلاک
با اورکلاک کردن قطعاتی مثل پردازنده و کارت گرافیک سرعت و کارایی سیستم افزایش پیدا میکند. از ویژگی های اور کلاک کردن این است که با استفاده از آن میتوانید قطعات رده پایینتری خریداری کرده و هزینهها را کاهش دهید. به این نکته هم توجه کنید که اگر برای مثال پردازنده و رم خود را اورکلاک کردید ولی هاردتان هم چنان از نوع HDD است شما افزایش سرعت چشمگیری مشاهده نمیکنید و بهتر این است که از هارد SSD استفاده نمایید.
معایب اورکلاک
میتوان گفت اصلی ترین خطر اورکلاک کاهش طول عمر سخت افزار به خاطر دمای بالا میباشد.بنا براین برای کاهش دادن دما به سیستم خنک کننده مجزا نیاز داریم. یعنی هنگامی که قطعاتتان را اورکلاک کردید دیگر نمیتوانید برای خنک کنندگی ایده آل روی فن و هیت سینک حساب کنید. و مجبورید که به سمت استفاده از سیستمهای خنک کننده مایع بروید.در ضمن به این نکته توجه داشته باشید که با اورکلاک کردن قطعات گارانتی آنها باطل میشود.
بهترین برند های graphics card
برای انجام کارهای گرافیکی و گیم
AMD RX 400-series
Ndivia GeForce GTX 10-series
Intel Iris Plus
برای استفاده روزانه و معمولی
Intel HD Graphics
Intel Iris Plus 640 مناسب میباشد.
یک قطعه سخت افزاری میباشد که وظیفه تولید تصاویری که شما روی مانیتور میبینید را برعهده دارد
به طور کلی سه نوع graphics card وجود دارد : آنبورد ,مجزا و اکسترنال .
اچ استوک بزرگترین فروشگاه کامپیوتری ایران تنها شرکت فروش قطعات کامپیوتری استوک با یک هفته مهلت تست و تعویض به شما این امکان را میدهد تا در کنار خرید جنس استوک و کم قیمت اطمینان خاطر نیز داشته باشید تا در صورت بروز مشکلات جنس تعویض و جنس سالم به شما تحویل داده شود.