پردازنده (Cpu) و انواع آن
پردازنده (Cpu) و انواع آن

CPU مخفف کلمه ی Central Procesing Unite ، به معنای واحد پردازش مرکزی است . پردازش تمامی قسمت های کامپیوتر بر عهده ی این cpu می باشد و تمامی فرمان ها و اطلاعات را مورد پردازش قرار می دهد .سی‌پی‌یو در انواع و اقسام دستگاه‌ها از رایانه‌ و لپ‌تاپ‌ گرفته تا گوشی‌ هوشمند، تبلت‌ و تلویزیون‌ هوشمند وجود دارد. این تراشه‌ی کوچک و معمولا مربع‌شکل روی برد اصلی دستگاه‌ها قرار می‌گیرد و با سایر سخت‌افزارها برای اجرای رایانه‌ی شما در تعامل است.

cpu چیست ؟

شیوه عملکرد cpu؟

کارکرد اصلی سی‌پی‌یو شامل سه مرحله ساده است:

  • واکشی (Fetch)
  • کدگشایی (Decode)
  • اجرا (Execute)

واکشی

در این مرحله سی‌پی‌یو یک دستورالعمل را دریافت می‌کند. این دستورالعمل به صورت یک سری از اعداد است و از RAM به سی‌پی‌یو ارسال می‌شود. هر دستورالعمل تنها بخشی کوچکی از یک عملیات است. بنابراین سی‌پی‌یو باید بداند که دستورالعمل بعدی چیست.

کدگشایی

زمانی که دستورالعملی واکشی شده و در ثبات دستورالعمل ذخیره شد، سی‌پی‌یو دستورالعمل‌ها را به یک مدار که مدار کدگشایی دستورالعمل نامیده می‌شود، ارسال می‌کند. در این مرحله دستورالعمل به سیگنال‌هایی تبدیل می‌شود که برای اقدام‌های مختلف به اجزای متفاوت سی‌پی‌یو ارسال می‌شود.

اجرا

در مرحله نهایی دستورالعمل‌های کدگشایی شده به اجزای مرتبط سی‌پی‌یو ارسال می‌شوند تا اجرا شوند. نتیجه کار معمولاً در ثبات سی‌پی‌یو نوشته می‌شود تا بتوان در دستورالعمل‌های بعدی به آن ارجاع داد. این قسمت مانند حافظه ماشین‌حساب عمل می‌کند.

شاخصه های مهم CPU

هسته های CPU:

در ابتدا cpu ها تنها یک هسته داشتند. این یعنی واحد پردازش مرکزی به انجام تنها یک مجموعه از وظایف محدود بود. این یکی از دلایلی بود که در آن زمان رایانه‌ها را با وجود تأثیرگذار بودن، نسبتا کند و وقت‌گیر می‌کرد. بعد از ساخت پردازنده‌ی تک‌هسته‌ای، تولیدکنندگان به فکر راه‌هایی برای ارتقاء عملکرد آن افتادند. یکی از این راه‌ها به ساخت پردازنده‌های چندهسته‌ای منتهی شد. به‌طوری‌که این روزها احتمالا عبارات دوهسته‌ای چهارهسته‌ای هشت‌هسته‌ای یا حتی شانزده هسته ای را زیاد شنیده‌اید.

وجود هسته های بیشتر در CPU این امکان را به استفاده کننده می دهد ،که طبق یک روش عمل کرد موازی ، دستورات داده شده را سریعتر پردازش کنند .افزایش تعداد هسته ها همیشه دلیل بر افزایش سرعت پردازش هسته نمی باشد، چراکه هنوز هم چیپ هایی هستند که تعداد هسته ی بالایی دارند،ولی از روش عملکرد پردازش موازی استفاده نمیکنند .

حافظه Cache:

یکی از مشخصه های مهم CPU ، در واقع حافظه ی کش Cache می باشد .این حافظه معمولا چندین مگابایت فضای ذخیره سازی اطلاعات دارد و یکی از دلایل افزایش قیمت CPU ها ، بیشتر بودن حافظه ی کش می باشد .بدیهی است که هرچقدر حافظه ی کش CPU بیشتر باشد ، قیمت آن نیز بالاتر است و علاوه بر آن تاثیر مستقیم بر روی سرعت عملکرد CPU دارد . اطلاعاتی که در کش ذخیره می شود در این حافظه (Cache) باقی می ماند .در واقع Cache وظیفه ی حفظ داده ها را دارد .

سرعت عملکرد CPU:

سرعت پردازنده تعداد فعالیتی است که یک هسته،می تواند در طول یک ثانیه انجام دهد و واحد آن هرتز می باشد . هرچه سرعت عملکرد پردازنده بیشتر باشد سرعت انجام کار بالا می رود وشما احساس رضایت بیشتری نسبت به نوع عملکرد CPU دستگاه خود میکنید .توجه داشته باشید که این شاخصه هم ارتباط مستقیم با قیمت CPU دارد .

شرکتهای تولید کننده‌ی پردازنده‌ی کامپیوتری

پردازنده (Cpu) و انواع آن
  • Cyrix
  • Nexgen
  • IBM
  • Metaflow
  • Chips & Technology
  • Motorola
  • NEC
  • Rise
  • IDT
  • IIT
  • AMD
  • Intel

مدل پردازنده

چند نمدنه از مدل پردازنده های موجود در بازار

AMD

Ryzen3 : پردازنده های ۴ هسته ای

Ryzen 5 : پردازنده های ۶ هسته ای

Ryzen 7 : پردازنده های ۸ هسته ای

Ryzen 9 : پردازنده های ۱۶ هسته ای

Threadripper : حداکثر پردازنده های ۶۴ هسته ای

Intel

در بازار داخلی , تا کنون مدلهای C2D , Pentium , Celeron , Core i3 ,Core i5 , Core i7, core i9 ارایه شده است.

پردازنده (Cpu) و انواع آن

شماره نسل پردازنده

عدد اول از اعداد چهار رقمی پردازنده اختصاص به نسل آن دارد و در مدلهای قدیمی که عدد سه رقمی استفاده میشد جای این عدد خالی بود.

فناوری پردازنده

حرف لاتین موجود در نام هر cpu نشان از فناوری بکار رفته در آن دارد. این حروف هر کدام اختصاص دارد به فناوری مربوطه و این حرف میتواند بعد از نام هسته (core) قرار گیرد و یا در انتهای آن و بعد از اعداد ۴ رقمی.

حرف K : اگرحرف K در نامگذاری یک سی پی یو قرار گرفته باشد نشان از آن دارد که CPU به اصطلاح Unlocked است و یوزر میتواند عملیات اورکلاک را انجام دهد. اما در مدلهای که حرف K وجود ندارد عمل اورکلاک امکان پذیر نیست مگر به اندازه‌ی محدود و در حد ۱۰ مگاهرتز.

حرفS : در پردازنده‌ای که این حرف باشد به معنای مصرف کم است . و پردازنده اینتل مصرف انرژی پایینی دارد.

حرفT : حرف T در پردازنده‌های PC به معنی پردازنده خیلی کم مصرف است . و نسبت به فناوری قبلی کم مصرفتر میباشد.

حرف X : حرف X نشان دهنده نسخه Extreme است. این حرف به تنهایی چند ویژگی را به کاربر منتقل میکند. ابتدا اینکه پردازنده اینتل از سرعت کلاک بیشتری برخوردار است و همچنین مانند حرف K این مدل نیز قابلیت اورکلاک را داردف و دیگر ویژگی که این حرف برای سی پی یو بیان میکند اینست که در پردازنده‌های core i7 که پسوند X دارند قطعا ۴ هسته ای به بالا هستند .

حرف M : حرف M در پردازنده‌های لپ تاپ استفاده میشود و ابتدای کلمه Mobile میباشد و به معنای سیار یا همراه است .

حرف Q : بغیر از مدلهایی که در لپ تاپ ها استفاده میشود هر مدل از پردازنده که حرف Q داشت نماینگر ۴ هسته‌ای بودن آن است. حرف Q برگرفته از عبارت Quad است و وجود آن در مدل سی پی یو به معنی ۴ هسته ای است.

حرف L : حرف L در پردازنده های لپ تاپ ابتدای کلمه Low Power به معنی کم مصرف است .

حرف E : حرف E که گرفته شده از عبارت Embedded است به معنی جاساز شده و یا اضافه شده است که این نوع پردازنده اینتل برای لپ تاپ‌ها بکار میرود و فلسفه‌ی آن بخاطر وجود بردهای ( SMD ) در لپ تاپ هاست. این نوع CPU که با لحیم کاری روی برد نصب میشود مانند بردهای موبایل که آنها نیز از نوع بردهای ( SMD ) هستند و غیر قابل تعویض هستند مگر با استفاده از ابزار خاصی مثل هیتر مخصوص. استفاده از این نوع تکنولوژی برای کاهش حجم برد و همچنین کاهش مصرف انرژی میباشد.

پردازنده (Cpu) و انواع آن

اچ استوک hstock فروشنده تجهیزات کامپیوتری استوک همراه با ضمانت قیمت و کیفیت ومشاوره رایگان سعی بر آن داشته که خریدی مطمن و رضایت بخش را برای شما عزیزان فراهم کند.

شیوه عملکرد cpu؟

کارکرد اصلی سی‌پی‌یو شامل سه مرحله ساده است:
واکشی (Fetch)
کدگشایی (Decode)
اجرا (Execute)
که در ادامه مقاله انهارا توضیح خواهیم داد

هسته های CPU؟

در ابتدا cpu ها تنها یک هسته داشتند. این یعنی واحد پردازش مرکزی به انجام تنها یک مجموعه از وظایف محدود بود. این یکی از دلایلی بود که در آن زمان رایانه‌ها را با وجود تأثیرگذار بودن، نسبتا کند و وقت‌گیر می‌کرد. بعد از ساخت پردازنده‌ی تک‌هسته‌ای، تولیدکنندگان به فکر راه‌هایی برای ارتقاء عملکرد آن افتادند. یکی از این راه‌ها به ساخت پردازنده‌های چندهسته‌ای منتهی شد. به‌طوری‌که این روزها احتمالا عبارات دوهسته‌ای چهارهسته‌ای هشت‌هسته‌ای یا حتی شانزده هسته ای را زیاد شنیده‌اید.

شرکتهای تولید کننده‌ی پردازنده‌ی کامپیوتری کدامند ؟

Cyrix – Nexgen – IBM – Metaflow – Chips & Technology – Motorola -NEC – Rise – IDT – IIT – AMD – Intel