مادربورد
مادربورد گیمینگ چیست؟

بسیاری از سازندگان مشهور مادربرد محصولات ویژه ای برای گیمینگ ارائه کرده اند که پسوندهای Gaming را یدک می کشند. اما برای بسیاری این سوال وجود دارد که تفاوت آنها با مادربرد های معمولی چیست و یا مادر برد گیمینگ چیست؟ آیا ارزش صرف هزینه بیشتر را دارند؟ در این مقاله ما به بررسی مادربورد گیمینگ چیست؟می پردازیم .

مادربورد

مادربوردچیست؟

مادربرد(Motherboard)  نوعی تخته مداری الکتریکی است، از جمله مهمترین قطعات یک رایانه شخصی، مادربرد آن محسوب می‌شود. در واقع به عنوان مرکز ارتباطات رایانه شناخته می‌شود. مادربرد دو وظیفه اصلی، اتصال اجزا به یکدیگر و تامین انرژی الکتریکی آن‌ها را به عهده می‌گیرد.عدم وجود مادربورد به منزله عدم داشتن یک سیستم کامپیوتری است.

اگر اهل خریدن کامپیوترهای اسمبل شده توسط کارخانه هستید احتمالاً زیاد با مادربردها و تفاوت‌های آن‌ها آشنا نیستید چون یک محصول آماده را خریداری می‌کنید.اگر شما هم اطلاعات کافی برای خرید کیس گیمینگ و لپ تاپ ندارید برای مشاوره ی رایگان با ما در تماس باشید .

مادربورد

مادربورد گیمینگ

مادربرد قطعه‌ای است که زمینه لازم را برای ارتباط قطعات مختلف دیگر کامپیوتر با همدیگر فراهم می‌کند. در یک مادربرد گیمینگ متصل‌کننده‌های مختلفی برای قطعات گوناگون دیگر وجود دارد که از جمله آن‌ها می‌توان به پردازنده مرکزی (CPU)، پردازنده گرافیکی (GPU)، رم (RAM) و حافظه داخلی (Storage) اشاره کرد. اغلب سیستم‌های کامپیوتری امروزی از جمله گوشی‌های هوشمند، تبلت‌ها، نوت‌بوک‌ها و کامپیوترهای دسکتاپ از مادربردها برای چیدن قطعات مختلف کنار همدیگر استفاده می‌کنند. البته مادربرد گیمینگ جداگانه تنها از آن کامپیوترهای شخصی دسکتاپ است.

در نگاه نخست اولین تفاوت مادربردهای گیمینگ با مدل های معمولی، حتی از همان ابتدا می توان زیبایی چشم نواز و چیدمان زیبای قطعات و رنگبندی جذاب شان متوجه شد. گیمرها غالباً افرادی هستند که با دید گسترده تری هر چیزی را می ببیند و از این رو زیبایی بخش جدایی ناپذیر محصولات مخصوص خوره های گیمینگ است.

وقتی یک مادربرد را به شکل کامل بررسی کنید مجموعه متنوعی از مدارها، ترانزیستورها، باطری‌ها، شکاف‌ها (Slotها)، متصل‌کننده‌ها و بسیاری از موارد دیگر را خواهید دید که همگی ترکیب می‌شوند تا سیگنال‌های قطعات مختلف و همچنین قدرت مورد نیاز یک کامپیوتر شخصی را به آن منتقل کنند. در واقع می‌توان گفت مادربرد گیمینگ یکی از پیچیده‌ترین قطعات یک کامپیوتر شخصی محسوب می‌شود.

مادربورد

سایز های استاندارد مادربرد

اکثر مادربردهای مدرن در سه اندازه تولید می‌شوند.

  • سایز ATX استاندارد است و بیشترین فضا را برای دوشاخه‌ها و اسلات‌ها ارائه می‌دهد.
  • سایز Micro-ATX 2.4 اینچ کوچک تر است، که به معنای فضای کمتری برای افزایش اسلات‌ها است.
  • سایز Mini-ITX می‌تواند برای کامپیوترهای شخصی کوچک باشد، اما معمولاً تنها برای یک کارت افزودنی (مانند کارت گرافیک) جا دارد، و کانکتورهای کمتری برای ذخیره‌سازی و RAM فضای خواهید داشت.

خرید و قیمت مادربورد

برای خرید مادربورد باید به فروشگاه های معتبر مراجعه کرد. فروشگاه هایی که اجناسی اصل با قیمت مناسب و کیفیت ارائه می دهند. در بحث مادربورد گیمینگ نیز همین موضوع جریان داشته و باید دانست که خرید مادربورد براساس یک سری اطلاعات صورت می گیرد و نباید بدون دانش قبلی به سراغ خرید یک گزینه موردنظر رفت. هر فروشگاه ممکن است قیمت خاص خود را داشته باشد و بنابراین باید با اطلاع قبلی از فروشگاه موردنظر اطلاعات دقیقی یافت تا به خرید مادربورد مورد اشاره پرداخت.
در زمینه قیمت نیز باید به مراکز معتبر مراجعه کرد تا از قیمت مادربورد آگاهی پیدا کرد. هر فروشگاهی قطعا یک مادربورد را با قیمت مناسب به فروش نمی رساند و باید دانست که از چه فروشگاهی خرید صورت می گیرد. بنابراین باید بیان داشت که خرید مادربورد و قیمت آن بسته به فروشگاهی دارد که خرید از آن انجام خواهد گرفت. سعی کنید در این زمینه تحقیقاتی داشته تا قیمت بالایی برای خرید مادربورد نداشته باشید.

ویژگی های یک مادربرد خوب برای بازی چیست؟

حتما باید مادربرد گیمینگی انتخاب کنید که دارای چیپست و سوکت متناسب با پردازنده انتخابی شما باشد. علاوه بر این دانستن این نکته نیز خالی از لطف نیست که چیپست و انتخاب آن در گزینه‌های شما برای انتخاب قطعات دیگر همانند رم، پردازنده گرافیکی و … نیز بی‌تاثیر نخواهد بود و تمام این موارد در خرید مادربرد های کیس گیمینگ مورد نظر شما تاثیرگذارند.

چیپست چیست؟

چیپست یک مادربرد همانند هابی برای اطلاعات برد است. چیپست‌ها مسئول هندل کردن اطلاعاتی هستند که از پردازنده ه سایر دستگاه‌ها می‌رود و همچنین ویژگی‌های عمومی برد را نیز مدیریت می‌کنند.

همچنین شما از طریق نوع چیپست می‌توانید بگویید یک مادربرد خاص چه ویژگی‌هایی خواهد داشت. اصولا یک چیپست تعیین می‌کند که چه تعدادی پورت USB روی این بورد قابل استفاده خواهند بود، چه تعداد درگاه SATA روی آن وجود خواهند داشت و تکنولوژی‌های مختلف استفاده شده روی بورد چه چیزهایی خواهند بود.

چیپست اصولا در مورد ویژگی‌های مختلف است. با بعضی چیپست‌ها، شما به ویژگی‌های مختلفی دسترسی نخواهید داشت. یکی از مهم‌ترین ویژگی‌های چیپست که کاربران همیشه در مورد آن سوال می‌کنند، این آست که آیا این چیپست قابلیت اورکلاک کردن دارد یا خیر.

چیپست‌ها قابلیت‌ها و سازگاری مختلفی دارند. همه چیز بستگی به این دارد که چیپست چه چیزهایی ارائه می‌دهد.

چیپست‌های مختلفی برای پردازنده‌هایی طراحی شده‌اند که قفل می‌باشند. وقتی یک پردازنده طوری طراحی شده تا هیچوقت اورکلاک نشود، خرید این مادربردها برایش منطقی‌ترین کار است.

تفاوت مادربردها در چیست؟

اگر اهل خریدن کامپیوترهای اسمبل شده توسط کارخانه هستید احتمالاً زیاد با مادربردها و تفاوت‌های آن‌ها آشنا نیستید. چون یک محصول آماده را خریداری می‌کنید؛ اگر هم دوست دارید کامپیوترهای شخصی اسمبل شده به‌صورت دستی داشته باشید، دانستن تفاوت مادربردها برای شما ضروری است.

تفاوت در پلتفرم

مادربردهای امروزی را می‌توان برحسب مدل پردازنده به دو دسته تقسیم کرد. دسته اول مادربردهایی هستند که از پردازنده‌های اینتل بهره می‌برند و دسته دوم مادربردهای متناسب با پردازنده‌های AMD هستند. کسانی که از قدرت و عملکرد محصولات شرکت اینتل رضایت دارند، معمولاً به سراغ مادربردهای دسته اول می‌روند؛ اما کسانی که پردازش‌های گرافیکی پردازنده برایشان اهمیت دارد، اصولاً مشتری دسته دوم هستند. این تفکر شاید درست نباشد اما به هر حال تفکر رایجی است و در بازار کشورمان ایران، معمولاً مادربردهایی که از پردازنده‌های اینتل استفاده می‌کنند، طرفداران بیشتری دارند، اما خوشبختانه امروزه مادربردهای AMD هم جای خود را در بازار بازکرده‌اند.

تفاوت در سوکت پردازنده

بعدازاین که برند پردازنده‌ی مدنظر را انتخاب کردید، نوبت به انتخاب خود پردازنده می‌رسد.پردازنده هر کامپیوتر به عنوان مغز آن شناخته می‌شود و انجام عملیات محاسباتی و منطقی را برعهده دارد. این واحد با حافظه رم در ارتباط است و داده‌ها را از آن دریافت می‌کند. پس از انجام عملیات پردازش هم، نتیجه نهایی یا همان اطلاعات را به واحد رم باز می‌گرداند تا برای خروجی ها ارسال شود. پردازنده‌های مختلف به لحاظ تعداد پین‌ها و ابعادی که دارند ممکن است مناسب هر مادربردی نباشند. هر مادربرد بر اساس سوکتی که بر روی آن تعبیه‌شده است، می‌تواند پذیرای تعدادی از پردازنده‌ها باشد. به‌عنوان مثال مادربرد Asus ROG Maximus XII Extreme از پردازنده‌هایی که به سوکت Intel LGA 1200 متصل می‌شوند، پشتیبانی می‌کند پس به‌عنوان مثال می‌توان گفت پردازنده Intel Core i7-6700K را نمی‌توان بر روی مادربرد Asus ROG Maximus XII Extreme بکار برد؛ زیرا این پردازنده به سوکت Intel LGA 1151 متصل می‌شود.

تفاوت در اسلاتهای متعلق به رم

حافظه رم یک حافظه بسیار مهم و کاربردی در هر دستگاه کامپیوتری است و حتما باید با پردازنده هماهنگ باشد. عدم هماهنگی بین این دو بخش می‌تواند مشکلات متعددی همانند هنگ کردن کامپیوتر را ایجاد کند. فرض کنید ظرفیت و سرعت پردازنده بسیار زیاد باشد. به گونه ای که هر داده ای را دریافت می کند بلافاصله پردازش کرده و نتیجه نهایی را منتشر کند. از طرفی حافظه رم نتواند با پردازنده هماهنگ شود و کندتر کار کند. در این صورت پردازنده مدتی بی کار خواهد ماند درحالی که حافظه رم پر شده و صفی از وظایف مختلف تشکیل شده است که همگی باید پردازش شوند. برعکس این قضیه هم می‌تواند صادق باشد. مثلا می توان در نظر گرفت که حافظه رم ظرفیت و سرعت بالایی دارد و با سرعت زیادی وظایف مختلف را تحویل پردازنده می‌دهد، اما سرعت پردازنده شدیدا کم است و مدت زمان زیادی طول می کشد که عملیات پردازش انجام شود. در این صورت بازهم سرعت سیستم افت خواهد کرد. پس بهتر است این دو واحد کاملا با هم هماهنگ باشند.

اصولاً در انتخاب مادربرد، ازلحاظ رم دستگاه باید آینده‌نگری کرد. ممکن است امروز نیازی به مقدار رم بالا نداشته باشید، اما فردا شرایط به‌گونه‌ای رقم بخورد که نیاز به داشتن کامپیوتری با رم بالاتر باشد؛ بنابراین توصیه می‌شود از مادربردهایی استفاده کنید که اسلات رم آن‌ها چهارتایی است. علاوه بر تعداد اسلات‌ها حداکثر میزان رم پشتیبانی شده توسط مادربرد هم بسیار مهم است. برخی از مادربردهای حاضر در بازار حداکثر تا ۶۴ یا ۱۲۸ گیگابایت حافظه را پشتیبانی می‌کنند. چنین مادربردهایی برای کارهای سنگین مانند تولید محتوا یا بازی‌های کامپیوتری بسیار مناسب هستند. آخرین موردی که باید به آن دقت کرد، این است که مادربرد از چه نسل‌هایی که حافظه رم پشتیبانی می‌کند. همان‌طور که می‌دانید، رم‌های موجود در بازار در حال حاضر از چهار نسل متفاوت هستند. بدیهی است مادربردی که از رم‌های نسل چهار (DDR4) پشتیبانی می‌کند عملکردی بهتر و قوی‌تر از مادربردی دارد که از رم‌های نسل سه (DDR3) پشتیبانی می‌کند.

تفاوت در تعداد پورت‌های موجود برای اتصال هارد

بر روی بعضی از مادربردها تنها یک پورت برای اتصال هارد دیسک به چشم می‌خورد، درحالی‌که ممکن است شما قصد استفاده از دو عدد هارد را داشته باشید. به‌عنوان مثال بر روی یک هارد SSD سیستم عامل خورد را نصب کنید و بر روی یک هارد معمولی فایل‌هایتان را ذخیره کنید؛ بنابراین تعداد پورت‌های مربوط به هارد دیسک‌ها که به آن‌ها پورت SATA گفته می‌شود نیز بسیار مهم است.

از هاردهای SSD هم می‌توان برای ذخیره فایل ها استفاده کرد، اما به دلایلی بهتر است برای ذخیره اطلاعات از هارد معمولی استفاده کنید. اولین دلیل این است که بر روی هاردهایی با چنین سرعت بالا، بهتر است سیستم عامل نصب شود تا بتوان بدون دغدغه از سیستم استفاده کرد. دومین و شاید مهمترین دلیل این است که به خاطر فناوری بکار گرفته شده در هاردهای SSD، قیمت تمام شده این هاردها بسیار زیادتر استف بنابراین اگر هزینه کمتری بکنید هاردی با ظرفیت کمتر خواهید داشت که بهتر است بار فایل‌های حجیم را به دوش نکشد.

تفاوت در امکانات مربوط به اتصالات شبکه

در حال حاضر مادربردهای موجود در بازار را فارغ از میزان تبادل داده در شبکه، می‌توان به سه دسته تقسیم کرد. دسته اول که شاید بیش از ۷۰ درصد مادربردها را تشکیل می‌دهند، تنها پورت LAN دارند. دسته دوم مادربردهایی هستند که علاوه بر پورت LAN، یک کارت شبکه بی‌سیم هم دارند و به‌صورت مستقیم به شبکه وای فای وصل می‌شوند. اگر از این مادربردها استفاده کنید، دیگر نیازی به تهیه دانگل وای فای برای اتصال به شبکه به‌صورت بی‌سیم نخواهید داشت. دسته سوم مادربردهایی هستند که بیش از یک پورت LAN دارند. اینگونه مادربردها در برای مصارف خانگی استفاده زیادی دارند، اما در ادارات و محیط‌های کوچک بکار می‌روند. به‌عنوان مثال فرض کنید در یک شبکه کوچک برای راه‌اندازی یک سرور نه چندان حرفه‌ای می‌توان از اینگونه مادربردها استفاده کرده و با استفاده از قابلیت NAT در ویندوز سرور، اینترنت را با بقیه کامپیوترهای شبکه به اشتراک گذاشت.

نتیجه گیری

بطور کلی مولفه‌های مورد نیاز برای انتخاب درست شما در زمینه مادربرد مناسب گیمینگ را برشمردیم. امیدواریم اگر قصد خرید و یا تعویض مادربرد خود را دارید، مقاله‌مان کمک‌ها و راهنمایی‌های لازم را در این زمینه برای شما ارائه داده باشد.

شما عزیزان میتوانید برای مقایسه بهتر سیستم های رندرینگ وگیمینگ به قسمت خرید ورک استیشن مراجعه نمایید.


اچ استوک بزرگترین فروشگاه کامپیوتری ایران تنها شرکت فروش قطعات کامپیوتری استوک با یک هفته مهلت تست و تعویض به شما این امکان را میدهد تا در کنار خرید جنس استوک و کم قیمت اطمینان خاطر نیز داشته باشید تا در صورت بروز مشکلات جنس تعویض و جنس سالم به شما تحویل داده شود.

چه مادربردی مناسب گیمینگ است؟

بهترین مادربرد گیمینگ در واقع مدلی است که با پردازنده، رم و سایر قطعات شما سازگاری کاملی داشته باشد. همچنین با تعدد اسلات توسعه به شما اجازه‌ی آپگرید احتمالی در سال‌های بعدی را بدهد.

ویژگی های یک مادربرد خوب برای بازی چیست؟

حتما باید مادربرد گیمینگی انتخاب کنید که دارای چیپست و سوکت متناسب با پردازنده انتخابی شما باشد.