پروتکل DHCP چیست
پروتکل DHCP چیست و چه مزایایی دارد؟

پروتکل DHCP که مخفف کلمه Dynamic Host Cofiguration Portocol می‌باشد و به معنای پروتکل پیکربندی پویای میزبان است. پروتکل DHCP در شبکه به صورت خودکار ip دستگاه‌ها را مشخص می‌کند. پس به کمک پروتکل DHCP برای متصل شدن به شبکه دیگر نیازی به تعریف ip و یک سری جریانات دیگر نخواهید داشت، در ادامه این آموزش با اچ استوک همراه باشید تا به سوال پروتکل DHCP چیست و چه مزایایی دارد؟ پاسخ دهیم.

یک شبکه از اتصال بیش از ۲ دستگاه که کلاینت نام دارند،تشکیل شده است. کلاینت‌های موجود در یک شبکه برای شناسایی شدن نیاز به یک آدرس خاص دارند که به آن آدرس آی‌‍پی گفته‌میشود. در زمان های گذشته برای شبکه کردن کلاینت‌ها مجبور بودیم که همیشه با آدرس دهی دست و پنجه نرم کنیم، اما با روی کار آمدن پروتکل DHCP این جریانات به طور کامل حل و فصل شد. زمانی که کلاینت‌‍‌ها روشن می‌شوند به صورت کاملا خودکار به لطف پروتکل DHCP آدرس آی‌پی خاص و غیرتکراری به آنها داده‌می‌شود. اما چطور این کار انجام می‌شود؟

پروتکل DHCP

DHCP سرور چیست؟

DHCP سرور یک دستگاه‌ تحت شبکه است که آدرس‌های ip و اطلاعات مربوط به پیکربندی را دارا است، DHCP میتواند، یک سرور،روتر یا هرچیز دیگری باشد که به عنوان میزبان عمل کند. بهترین سرور ممکن برای میزبان میتواند سرور hp باشد،ما زیاد قصد نداریم که در این مطلب به سرور hp بپردازیم،اما در صورت دریافت اطلاعات بیشتر میتوانید به صفحه خرید سرور hp مراجعه کرده و یا باما تماس حاصل فرمایید.

سرور DHCP دارای یک رنج ip است که میتواند به هر کلاینت یک رنج متفاوت تخصیص بدهد،این فرآیند به این صورت است که ابتدا یک دستگاه در شبکه روشن شده و برای متصل شدن نیاز به آدرس آی‌پی دارد که فرآینده این کار به این صورت است که:

  1. ابتدا کلاینت یک بسته Discovery به صورت Broadcast روی شبکه ارسال می‌کند که میزبان‌های موجود در شبکه را شناسایی کند.
  2. بعد از ارسال بسته Discovery توسط کلاینت سرور DHCP آنرا دریافت کرده و یک پاسخ تحت عنوان Offer برای کلاینت ارسال می‌کند، بسته offer تشکیل شده از ip و Default Gatway تا کلاینت بتواند به سرور DHCP متصل شود.
  3. در این مرحله کلاینت بسته offer را دریافت کرده و بعد از بررسی آن در صورت داشتن شرایط استفاده از آدرس ip و Default Gatway یک بسته تحت عنوان Request به سرور DHCP ارسال می‌کند.
  4. در آخرین مرحله سرور Request را دریافت کرده و یک بسته تاییدیه تحت عنوان ACK به کلاینت ارسال می‌کند و تمام آدرس دهی و متصل شدن کلاینت به شبکه به صورت خودکار انجام می‌شود.
نحوه کارکرد DHCP سرور

مزایا پروتکل DHCP

  • تنظیم دقیق آدرس‌های IP: برای اطمینان از صحت پیکربندی آدرس‌های آی‌پی، لازم است که اعداد و ارقام به‌دقت و بدون خطا وارد شوند. اشتباه‌یابی و تصحیح اشتباهات تایپی ممکن است وقت‌گیر و دشوار باشد. در حالی که استفاده از DHCP Server این مشکل را به حداقل می‌رساند.
  • کاهش تداخل در آدرس‌های IP: هر دستگاه باید دارای یک آدرس آی‌پی باشد، اما هر آدرس فقط می‌تواند یک‌بار مورد استفاده قرار گیرد. استفاده از آدرس‌های تکراری باعث ایجاد تداخل (Conflict) می‌شود، که ممکن است منجر به عدم اتصال یک یا هر دو دستگاه به شبکه شود. این مسئله وقوع می‌یابد زمانی که آدرس‌ها به صورت دستی تخصیص داده می‌شوند، به‌ویژه وقتی که تعداد زیادی دستگاه، مثلاً گوشی‌های موبایل که به طور دوره‌ای به شبکه متصل می‌شوند، وجود دارند. استفاده از پروتکل DHCP اکنون تضمین می‌کند که هر آدرس آی‌پی فقط یک‌بار مورد استفاده قرار می‌گیرد.
  • خودکارسازی مدیریت آدرس IP: در غیاب پروتکل DHCP، مدیران شبکه مجبور به اختصاص دستی آدرس‌ها یا پیگیری دستگاه‌ها می‌شوند، که این کار معمولاً بی‌فایده و دشوار است. چرا که نمی‌توان به‌راحتی تشخیص داد کدام دستگاه نیاز به آدرس آی‌پی دارد یا چه زمانی از شبکه خارج می‌شود. استفاده از پروتکل DHCP به ما این امکان را می‌دهد که به‌صورت خودکار و متمرکز این وظیفه را انجام دهیم.
  • مدیریت تغییرات کارآمد: استفاده از پروتکل DHCP مدیریت تغییرات در آدرس‌ها، محدوده‌ها یا نقاط انتهایی را بسیار ساده‌تر می‌کند. به‌عنوان مثال، ممکن است سازمانی نیاز به تغییر محدوده آدرس‌های IP داشته باشد. DHCP Server با اطلاعات جدید پیکربندی شده و اطلاعات در نقاط انتهایی انتشار می‌یابد. به همین ترتیب، اگر یک دستگاه شبکه ارتقا یابد یا جایگزین شود، هیچ پیکربندی دیگری لازم نخواهد بود.

نتیجه‌گیری

در این مطلب آموختیم که پروتکل DHCP چیست و چه مزایایی دارد؟ امیدوارم که برای شما مفید واقع شده باشد. اگر اطلاعات بیشتری در رابطه با پروتکل DHCP دارید،ممنون میشیم که از طریق بخش ارسال نظر با ما و سایر اعضاء در میان بگذارید،شاد و پیروز باشید.

پرسش‌های متداول

مزیت های DHCP چیست؟

تنظیم دقیق آدرس های ip ، کاهش تداخل در آدرس‌ها،خودکار سازی و مدیریت آدرس،مدیریت تغییرات کارآمد و…

پروتکل DHCP مخفف چه کلمه‌ای است و چه معنایی دارد؟

پروتکل DHCP که مخفف کلمه Dynamic Host Cofiguration Portocol می‌باشد و به معنای پروتکل پیکربندی پویای میزبان است.