در کسب و کار های امروزی داده های بسیاری وجود دارد که به محلی امن برای نگهداری نیاز دارند. سن استوریج یا SANمخفف Storage Area Network یک ذخیره ساز اختصاصی با سرعت بالا در شبکه های کامپیوتری میباشد که بیشتر در شبکه و سازمان های بزرگ به کار می رود. در ادامه مقاله به بررسی آن خواهیم پرداخت.
سن استوریج (SAN Storage)چیست؟
SAN مخفف کلمه Storage Area Network و به معنای شبکه ذخیرهسازی میباشد.سن استوریج دارای دیسک حافظه با ظرفیت زیاد و کنترلرهای مخصوص می باشد و بر اساس الگوریتم های مرتب سازی، اطلاعات را در شبکه به اشتراک می گذارد. در واقع SAN Storage یک شبکه اختصاصی، مستقل و با سرعت بالا است که اطلاعات را بین مجموعههای مشترک دستگاههای ذخیرهسازی و سرورهای متعدد منتقل میکند.این نوع شبکه بیشتر برای ساخت یک بستر مناسب برای انتقال دادهها و اطلاعات حجیم بین سرویس دهندهها و سرویس گیرندهها برپا میشود. سرور استوریج ها دارای حجم زیادی از داده ها است و همچنین جهت انتقال دادهها و ارائه خدمات بهتر نیاز به پهنای باند بسیار بالا می باشد.از مشخصات این نوع شبکه می توان به داشتن بازده بالا برای انتقال حجم زیادی از داده ها،در دسترس بوده همیشگی سرویس دهنده ها حتی در فاصلههای دور و طولانی و گستردگی زیاد در ابعاد شبکه های محلی یا شبکه های شهری یا جهانی اشاره کرد.
مزایا دستگاه ذخیره ساز SAN Storage
ازمهم ترین مزیت های سن استوریج سرعت بالا در خواندن و ذخیره اطلاعات است.که باعث بالا رفتن کارآیی هر چه بیشتر تجهیزات در شبکه میشود. از دیگر مزیت های آن میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- سهولت انتقال اطلاعات از یک SAN به دیگری
- قابلیت دسترسی دستگاه های ذخیره سازی به سرور ها
- بوت شدن سرور ها از طریق هارد دیسک
- کاهش زمان بوت کردن
- کاهش هزینه خرید هارددیسک یا تجهیزات دیگر ذخیرهسازی
- امنیت و حفاظت از داده
- بکاپگیری و Restore کردن با سرعت بالا
- عدم محدودیت در گسترش و تعداد درایو
- حذف کلیه سیستم و تجهیزات جانبی برای ذخیره اطلاعات
معایب سن استوریج
از معایب san storage ها میتوان به هزینه بیشتری که در مقایسه با سایر دستگاههای ذخیره سازی بابت هر گیگابایت میپردازید، اشاره کرد.در این سیستم امکان دسترسی مستقیم به صورت فایل به فایل و یا دایرکتوری وجود ندارد. چون فضای ذخیره سازی در شبکه san در سطح بلوک است. اگر از خوشهبندی دستگاهها در این شبکه استفاده نشودممکن است مشکلات زیر در شبکه بوجود آید : بروز نقص در دریافت اطلاعات، زمانیکه چندین هاست (سرور و یا دستگاههایی که به شبکه san متصلند) همزمان به یک بلوک از اطلاعات دسترسی پیدا کنند.
اگر چند سرور یک بلوک خاص از اطلاعات را به طور مشترک استفاده کنند، امکان خواندن اطلاعاتی که سرور دیگر در حال نوشتن روی آن بلوک است وجود ندارد.
اصطلاحات مورد استفاده شبکه san
Fibre Channel: تکنولوژی پرسرعت شبکه که برای ذخیرهسازی استفاده میشود.
Fabric: تمام سختافزارهایی که سرورها و ورکاستیشنها را با استفاده از تکنولوژی سوئیچینگ فیبرنوری به دستگاههای ذخیرهسازی متصل میکند.
Node: هر دستگاهی که به SAN وصل میشود.
WWN : نامی یکتا است که برای هر دستگاه ذخیرهسازی تعیین میشود و برای عیبیابی کاربرد دارد. شامل ۱۶ رقم هگزادسیمال به صورت ۸ جفت است که با کولون از هم جدا می شوند.
انواع پروتکل های SAN
به دو دسته اصلی تقسیم می شوند:
ـ کانال فیبر (FC) : این سوئیچ ها متداول ترین هستند. و بافن آوری های Fiber channel سازگار اند . این دسته ثابت هستند.سوئیچ های FC اغلب از ویژگی هایی مانند رمزگذاری و منطقه بندی برای توازن بار و کنترل دسترسی داده ها پشتیبانی می کنند.
ـ اترنت:سوئیچ های اترنت ارزان تر هستند. علاوه بر این، پورت های سوئیچ ۱Gb می توانند برای تولید توان بالاتر، انعطاف پذیری بیشتری را ارائه دهند.
موارد استفاده سن استوریج
پشتیبانی از برنامه های کاربردی مهم و حساس مثل:
پایگاه داده اوراکل: اغلب از نظر تجاری بسیار مهم هستند و نیاز به بالاترین عملکرد و در دسترس بودن دارند.
پایگاه های داده Microsoft SQL Server :مانند پایگاه های داده اوراکل، این پایگاه معمولاً ارزشمندترین داده های یک شرکت را ذخیره می کند، بنابراین مانند مورد بالایی به بالاترین عملکرد و در دسترس بودن نیاز دارند .
زیرساخت های بزرگ دسکتاپ مجازی : این محیط ها دسکتاپ های مجازی را برای تعداد زیادی از کاربران سازمان ارائه می دهند. . با متمرکز کردن دسکتاپ های مجازی، سازمان ها می توانند به راحتی حفاظت از داده ها و امنیت داده ها را مدیریت کنند.
SAP یا سایر محیط های بزرگ :معماری SAN storage برای برنامه ریزی منابع سازمانی و حجم کاری مدیریت منابع مشتری ایده آل میباشد.
DAS, NAS, SAN در سن استوریج
DAS Storage چیست؟
مخفف Direct Attached Storage است به معنای ذخیره مستقیم پیوست شده .DAS اولین نوع استوریج ها در اوایل ظهور کامپیوتر هاست.امروزه برای ذخیره دادههای کم همچنان کاربرد دارد.DAS Storage یک استوریج دیجیتالیست که مستقیما به کنترلر سیستم یا سرور متصل است.DAS مستقیم به سرور متصل میشود و یک شبکه سنتیگونه را میسازد.با افزایش ظرفیت ذخیرهسازی، کارایی منبع ذخیره ساز کاهش مییابد و قابلیت ارتقاء آن محدود خواهد شد.ارتباط استوریج با سایر تجهیزات شبکه از طریق سرور انجام می شود.در صورت اختلال در سرویسدهنده، دسترسی به دادهها امکانپذیر نیست و منابع ذخیره شده و دادهها نمیتوانند به اشتراک گذاشته شوند! برای بر طرف کردن این مشکل و کارایی و سرعت بیشتر ذخیرهسازی اطلاعات، سری بعدی یعنی NAS وارد بازار شد و مورد توجه بیشتری قرار گرفت.هارد درایو های لپ تاپ و کامپیوتر معروف ترین نمونه DAS می باشند. دستگاه DAS می تواند هم بصورت اینترنال، درون لپ تاپ یا سرور باشد و هم بصورت اکسترنال در بیرون آن ها قرار بگیرد.
DAS | مخفف کلمه Direct Attached Storage و اولین تکنولوژی ذخیرهسازی در شبکه است که بهصورت مستقیم به سرور متصل میشود و مانند یک شبکه سنتی عمل میکند.نسبت به دو روش همتای خود یعنی NAS و SAN عملکرد، کارآیی و انعطافپذیری پایین دارد |
NAS | روش ذخیرهسازی پیشرفتهتر از DAS است که بهمنطور پشتیبانی، اشتراکگذاری و انتقال داده در شبکههای LAN عمل میکند. در این روش نگهداری و مدیریت اطلاعات برعهده سیستم عامل و پروتکلهای دسترسی براساس فایل تعریف میشود. |
SAN | مجهز به قابلیت ترکیبی و بهینهسازی بلوکهای اطلاعاتی مانند ترکیب Black Level Access و File Level Access دارد اما این قابلیت در دو ذخیره ساز NAS و DAN نیست. |
مزیت های ذخیره سازDAS:
قابل دسترسی بودن از طریق Host بصورت مستقیم به هر تجهیزی که متصل است
اگر به صورت مستقیم به سرور وصل شود نصب آن آسان تر است
کم هزینه بودن آن نیز مزیت بزرگی محسوب میشود
مناسب هر اپلیکیشنی میباشد و میتواند اینترنال یا اکسترنال باشد.
NAS Storage چیست؟
مخفف Network Attached Storage است به معنای ذخیرهسازی متصل به شبکه.پرکاربرد ترین سیستم ذخیره اطلاعات در دنیا میباشد و بصورت یک سرور عمل می کند.NAS سیستمی است برای اشتراکگذاری فایلها هم چنین در انتقال دادهها مخصوصا تهیه نسخههای پشتیبان، یک یا چند سرور اختصاصی در یک شبکهی LAN به وجود آمده است.از ذخیره ساز NAS برای مدیریت اشتراک گذاری فایل های سازمانی با کاربران استفاده می شود.ذخیره سازی روی آن بسیار ایمن و پر سرعت می باشد.مدیریت در NAS به عهده سیستم عامل دستگاه است و پروتکلهای دسترسی بر اساس فایل میباشد.بیشتر برای اشتراک گذاری فایل از آن استفاده می شود.این سیستم از طریق کابل به سرور متصل میشود و storage فقط در اختیار یک سیستم است.برتری NAS نسبت به DAS، در سادگی به اشتراکگذاری فایلها بین چند کاربر است. هم چنین Multiple Access بوده و همزمان چند کاربر میتوانند از آن استفاده کنند.
مزیت های ذخیره سازNAS:
NAS قابلیت اسکن عمیق برای ریکاوری فایلهای پاک شده را دارد. هم چنین امکان ریکاوری کردن فایلها با نام اورجینال و فولدرهایشان در این سیستم وجود دارد.پشتیبانی از هارد درایوهای مک و هارد اکسترنال از دیگر مزیت های آن است.
تفاوت میان NAS و SAN چیست؟
دستگاههایی که با استفاده از ساختار Block Level به SAN دسترسی دارند فایلهایشان را خودشان مدیریت میکنند. مدیریت فایلها و کنترلهای دسترسی در NAS بر عهده سیستم عامل خود دستگاه NAS است. بر خلاف NAS در دستگاههای ذخیره ساز SAN، پروتکلهای دسترسی بر اساس فایل نیستند و بر اساس بلوکهای اطلاعاتی یا Block Level Access ایجاد میشوند، نمونهای از این پروتکلهای دسترسی که در SAN استفاده میشود iSCSI و Fiber Channel است که دسترسی به اطلاعات در شبکه در قالب Block Level را فراهم میکنند.
دستگاههایی که با استفاده از ساختار Block Level به SAN دسترسی دارند فایلهایشان را خودشان مدیریت میکنند. مدیریت فایلها کنترلهای دسترسی در NAS بر عهده سیستم عامل خود دستگاه NAS است. بر خلاف NAS در دستگاههای ذخیره ساز SAN، پروتکلهای دسترسی بر اساس فایل نیستند و بر اساس بلوکهای اطلاعاتی یا Block Level Access ایجاد میشوند.
تفاوت میان DAS و SAN چیست؟
این امکان وجود دارد که در SAN که از تکنولوژی فیبرنوری استفاده شود، و چندین سرور به طور همزمان به یک استوریج دسترسی داشته باشند و یا در DAS چندین کلاینت به یک استوریج وصل شوند اما تفاوت این دو در اینجاست که پردازش در SAN سریعتر انجام میشود.و مدیریت منابع استوریج میتواند به صورت متمرکزتر انجام شود و فضای ذخیرهسازی میتواند در صورت نیاز به هاستها اختصاص داده شده, و یا حتی از آنها گرفته شود.
مقایسه
در واقعSAN و NAS شبیه یکدیگرند و تفاوتشان در نحوه اتصال به شبکه است.SAN یک شبکه میباشد و تمام سرورها ومخازن ذخیرهسازی را به هم متصل میکند. هم چنین بر روی سیستم فایل و ابزارهای فیزیکی ذخیرهسازی اعمال میشود. اما NAS محصولی میباشد که بین برنامه سرور و سیستم فایل قرار میگیرد.
SAN یک شبکه است که تمام مخازن ذخیرهسازی و سرورها را به هم متصل میکند و بر روی سیستم فایل و ابزارهای فیزیکی ذخیرهسازی اعمال میشود ولی NAS محصولی مشخص است که بین برنامه سرور (application server) و سیستم فایل (file system) مینشیند.
NAS و SAN میتواند در بخشهای مختلف یک سازمان مورد استفاده قرار بگیرد و اینها دو نوع مختلف از راهحلهای ذخیرهسازی شبکهی مشترک هستند. در حالی که SAN یک شبکهی محلی متشکل از چندین دستگاه است و NAS یک دستگاه ذخیرهسازی واحد است که به یک شبکهی محلی یا LAN متصل میشود.
میتوانید از سرور های LLF برای ایجاد یک سن استوریج استفاده نمایید.
یک ذخیره ساز اختصاصی با سرعت بالا در شبکه های کامپیوتری میباشد که در شبکه ها و سازمان های بزرگ به کار می رود.
ازمهم ترین مزیت های سن استوریج سرعت بالا در خواندن و ذخیره اطلاعات است. درادامه مقاله به سایر مزیت ها آن اشاره شده است.
اچ استوک برای رفاه بیشتر شما عزیزان محصولات مورد نیازتان را دسته بندی کرده است. برای خرید سیستم میتوانید به قسمت خرید مینی کیس استوک مراجعه کنید .هم چنین برای خریدرایانه همراه به بخش لپ تاپ استوک بروید.
اچ استوک بزرگترین فروشگاه کامپیوتری ایران میباشد . و تنها شرکت فروش قطعات کامپیوتری استوک با یک هفته مهلت تست و تعویض است. که به شما امکان میدهد تا در کنار خرید جنس استوک و با قیمت مناسب اطمینان خاطر نیز داشته باشید. که در صورت بروز مشکلات جنس تعویض و جنس سالم به شما تحویل داده شود.