USB
درگاه های USB و انواع آن

این روزها بیشتر وسایلی که در اطراف ما وجود دارند الکترونیکی هستند و به نوعی جهت ارتباط با دستگاه هایی اعم از لوازم الکترونیکی مانند کامپیوتر، لپ تاپ، ماوس، گوشی موبایل، پرینتر، تلویزیون و … حداقل به یک درگاه USB مجهز هستند. از این درگاه برای انتقال داده و اطلاعات میان رایانه و دستگاه‌های جانبی و گاهی تامین برق شارژ استفاده می‌شود.دنیای USB ها آنقدر پیشرفت کرده که همانند گذشته تنها در نسخه‌ها با هم فرق ندارند و در مواردی مثل سرعت و کارایی هم تفاوت دارند. کابل های  USB بی شک از مهم‌ترین کابل ها است که میشناسیم ، تقریباً همه نوع تجهیزات کامپیوتری را با استفاده از کابل و پورت یو‌اس‌بی طراحی کرده‌اند. در این مقاله با انواع مختلفی از پورت ها و استانداردها آشنا می شوید. USB  مخفف Universal Serial Bus است. اولین استاندارد USB در اواسط دهه ۱۹۹۶ میلادی به نام ۱.۱ USB معرفی شد.

USB

نکته ای که در مورد USB ها وجود دارد این است که با گذشت زمان، نسل های مختلفی از آن ها توسعه داده شده که ممکن است در مواردی حتی شما را گیج کنند.

بیشترین استفاده از USB در چیست?

بیشترین استفاده از USB در شبکه است مثلا کارت شبکه USB، مودم Cellular، پرینتر در شبکه داخلی و … اگر کامپیوتری به شبکه وصل نباشد برای انتقال دیتا می‌تواند از پورت USB استفاده کند.

USB

نکته :برخی دستگاه‌ها بیش از یک پورت USB دارند توجه کنید دو انتهای یک کابل را به یک دستگاه وصل نکنید چون ممکن است دستگاه خراب شود. هنگام قطع اتصال کابل یو اس بی از دستگاه مراقب باشید دستگاه در حال کار نباشد وگرنه به دستگاه یا فایل‌های روی آن آسیب می‌رسد. پس قبل از قطع فیزیکی کابل آن را به صورت منطقی و safely eject قطع کنید.

موارد استفاده از پورت USB

امروز درگاه یو اس بی را می‌توان روی دستگاه‌های گوناگون خانگی و حتی صنعتی مشاهده کرد. می‌توان گفت که همگی رایانه‌های پیشرفته و امروزی، دست‌کم یک ورودی مادگی USB دارند. در زیر فهرستی از جاهای رایجی که می‌توان آن ها را یافت آمده است:

  • کامپیوتر رومیزی: در یک رایانه رومیزی معمولاً دو تا چهار پورت در جلوی کیس و دو تا هشت پورت در عقب آن قرار دارد.
    لپتاب: در انواع لپ تاپ یک تا چهار پورت در سمت چپ، راست یا هر دو سمت جای دارد. گاه پیش می‌آید برخی از انواع لپ تاپ‌ها در پشت دارای درگاه یو اس بی است.
  • تلفن هوشمند: در موبایل‌ها مشابه تبلت‌ها، از پورت یو اس بی در تلفن هوشمند برای شارژ باتری و انتقال داده ( دیتا ) استفاده می شود: در گوشی‌های مختلف می‌تواند به صورت کانکتور مادگی USB Type-C در فرم یو اس بی نوع C و کانکتور مادگی MicroUSB میکرو یو اس بی جهت اتصال نری microUSB نری کابل شارژ باشد

انواع درگاه های USB عبارت اند از:

  1. USB 1.0
  2. USB 2.0
  3. USB 3.1

Usb 1

در سال ۱۹۹۶ میلادی یو اس پی ۱.۰ معرفی شد. حداکثر نرخ تبادل داده های این استاندارد ۱۲  مگابایت بر ثانیه می باشد. پردازش دیتا در USB 1.1 در هر لحظه تنها در یک جهت است یعنی دیتا در لحظه یا ارسال می‌شود یا دریافت.

Usb 2

نسخه یو اس بی ۲.۰ در سال ۲۰۰۰ میلادی پا به عرصه گذاشته است. اغلب سیستم های سخت افزاری موجود در جهان که قبل از سال ۲۰۱۱ میلادی وارد بازار شده اند، از نسخه ۲.۰ استفاده می کنند. رنگ استاندارد درگاه یو اس پی ۲.۰ سیاه و سفید است.

در این استاندارد حداکثر نرخ تبادل اطلاعات ۴۸۰ مگابیت بر ثانیه یا ۶۰ مگابایت بر ثانیه می باشد که در مقایسه با نسخه USB 1.1، بسیار سریع تر عمل می کند. یو اس پی ۲.۰ چهار خط انتقال دهنده دارد. ۲ خط از این خطوط برای جابه جایی داده ها است، یکی از آن ها به عنوان تغذیه کننده برق و دیگری به عنوان اتصال دهنده به زمین مورد استفاده قرار می گیرد. جریان برقی که از این نسخه USB عبور می کند برابر با ۱۰۰ میلی آمپر است و به دلیل ضعیف بودن، نمی تواند همزمان داده ها را ارسال و دریافت کند.

usb3.0

 USB 3.0 در سال ۲۰۰۸ ارتقا پیدا کرد و این یو اس بی انتقالی، بیش از ۱۰ برابر سریع تر از نسخه قبلی داشته است و USB 3.0 با نام های دیگری مانند USB SuperSpeed و USB 3 شناخته شده است. حداکثر سرعت انتقال اطلاعات استاندارد USB 3.0 معادل با ۴۰۰ مگابایت یا ۳.۲ گیگابیت بر ثانیه می باشد.

USB 3.0 می تواند با حداکثر ۶ واحد توان، ۱۵۰ میلی آمپر را ارائه دهد که جمعاً ۸۰۰ میلی آمپر را پشتیبانی می کند. چند سال بعد استاندارد USB 3.0 به دلیل اهداف تبلیغاتی به نام یو اس پی ۳.۱ جی۱ تغییر یافت.

سرعت انتقال اطلاعات usb 3.1 نسل اول یا USB 3.0 پنج گیگابیت بر ثانیه است. usb 3.1 با استانداردهای قبلی (یو اس پی ۲.۰ ،USB 3.0) سازگار می باشد. usb 3.1 نسل اول امکان انتقال نیرو با حداکثر توان ۱۰۰ وات را پشتیبانی می کند. منبع تغذیه برق در این استاندارد می تواند جریان ۹۰۰ میلی آمپر را از خود عبور دهد.

usb3.1

 یو اس بی ۳.۱ نسل دوم در جهت ارتقاء usb 3.1 نسل اول در سال ۲۰۱۳ به بازار عرضه شد. یو اس پی ۳.۱ نسل دوم با نام های دیگری مانند: usb 3.1 SuperSpeed+ USB و SuperSpeed USB 10 Gbps شناخته شده است. سرعت انتقال اطلاعات این استاندارد ۱۰ گیگابیت بر ثانیه است. در این استاندارد نیز امکان اتصال به درگاه های قدیمی تر وجود دارد. منبع تغذیه برق در این استاندارد می تواند جریان ۵۰۰۰ میلی آمپر از خود عبور دهد.

در یک مجله مطبوعاتی ارتقاء جدید USB، به نام USB 3.2 وعده داده شده است که پهنای باند را دو برابر می کند و سرعت آن تا ۲۰ گیگابیت در ثانیه ارتقاء پیدا می کند. این ارتقاء نسخه های usb 3.1 نسل اول و نسل دوم را تکمیل می کند.

مقایسه و تفاوت USB 3.1 و USB 3.0 و USB 2.0

در تعریف و مشخصات نسل‌های USB که ارایه شد می‌توان تفاوت‌های آنها را متوجه شد و همینطور تفاوت مشهودی که می توان در این نوع فلش ها یافت، در رنگ پورت آن ها است، نه تفاوت ظاهری usb2 و usb3. رنگ پلاستیک داخل USB 2 مشکی، رنگ پلاستیک داخل USB 3.0 آبی، رنگ پلاستیک داخل usb 3.1 سبزآبی، رنگ پلاستیک داخل USB 1 سفید است. درباره رنگ باید اضافه کنم که ممکن است غیر از سفید و مشکی و آبی، رنگ قرمز هم در usb ها مشاهده کنید. رنگ قرمز usb نشانگر USB 3.2 است که سرعت انتقال دیتا در آن ۲۰ Gbps است.

رنگ زرد یعنی پورت همیشه روشن است چه کامپیوتر روشن باشد چه نباشد.

USB

اما برای راحتی کار تفاوت usb 3.1 و USB 3.0 و usb 2.0 را در جدول زیر می‌بینید.

نسل USBرنگسرعت انتقال دیتاحالت انتقال دیتاتوانتعداد خطوط انتقال
USB 2.0۵V, 1.8A۴۸۰ MbpsHalf Duplex۵V, 1.8AUSB 2.0
USB 3.0۵V, 1.8A۵ GbpsFull Duplex۵V, 1.8AUSB 3.0
USB 3.1۲۰V, 5A۱۰ GbpsFull Duplex۲۰V, 5AUSB 3.1

انواع usb از نظر ظاهر پورت و کانکتور

USB

در انواع درگاه های USB متصل کننده های یو اس بی ،اشکال و اندازه های مختلفی دارند. اغلب نسخه های متصل کننده یو اس بی دارای دو یا تعداد بیشتری نوع هستند. یعنی معمولا در یک کابل یو اس بی در دو سر دو نوع کانکتور را مشاهده می‌کنیم.درادامه انواع  مدل های کانکتورUSB را معرفی کرده ایم:

  • ۱.     USB Type A
  • ۲.     USB Type B
  • ۳.     USB Type C
  • ۴.     Micro usb
  • ۵.     Mini usb

USB Type A

شکل مستطیلی و پهن دارد و در دستگاه‌های زیر استفاده می‌شود:

  • تقریبا تمام کامپیوترها و لپ تاپ ها
  • اغلب تبلت‌ها
  • کنسول‌های بازی: PlayStation و XBox
  • تلویزیون‌های هوشمند
  • دستگاه‌های پخش DVD و Blu-Ray
  • دستگاه‌های جانبی مثل موس و کیبورد
  • فلش‌ها

مثلا usb 3.1 TYPE-A برای مواردی که سرعت بالا در انتقال دیتا لازم داریم استفاده می‌شود.

USB Type B

پورت‌های USB Type B برای اتصال دستگاه‌های بزرگتر نظیر پرینتر و اسکنر به کامپیوتر استفاده می‌شود. در ذخیره سازهای اکسترنال و درایوها هم دیده می‌شود.

معمولا کانکتور در دو سر کابل متفاوت است و با اتصال کانکتور Type-B به پرینتر و اسکنر و غیره و اتصال کانکتور Type-A به کامپیوتر، دستگاه را به کامپیوتر وصل می‌کنید.

پورت‌های USB Type B برای اتصال دستگاه‌های بزرگتر نظیر پرینتر و اسکنر به کامپیوتر استفاده می‌شود.

USB Type C

پورت USB Type-C ، قابلیت‌های فراوانی را در اختیار کاربران قرار می‌دهد، برای مثال نسخه‌ای از این پورت که همه قابلیت‌ها را دارد می‌‌تواند از پورت‌های usb 3.1 و USB 3.0 و usb 2.0 پشتیبانی کند. از این پورت می‌توان به عنوان منبع تغذیه، درگاه DisplayPort و تاندربولت استفاده کرد.از USB نوع C می‌توان به عنوان جایگزینی برای کابل‌ها و کانکتورهای Type-A استفاده کرد.

 type C در سال ۲۰۱۴ وارد بازار شده و هنوز استفاده از آن توسعه نیافته و اغلب در دستگاه های زیر دیده می‌شود:

  1. کامپیوترهای MacBook و برخی Chromebook ها و مدل‌های جدید لپ تاپ
  2. برخی فلش ها
  3. کنسول بازی Nintendo Switch

از این نوع USB می‌توان به عنوان جایگزینی برای کابل‌ها و کانکتورهای Type-A  استفاده کرد. همچنین قابلیت جایگزینی انواع مختلف کانکتورها و کابل‌های USB Type-B که شامل میکرو USB و مینی USB نیز می‌شود را دارا است. کابل‌های یو اس پی ۳.۱ از نوع C در هر دو سر، ابزار اتصال یکسانی دارند و مشکل جهت اتصال کابل به پورت که باعث می‌شود کاربر چندین بار کابل را پشت و رو کند تا جهت درست را پیدا کند، برطرف شده و کابل‌های USB آینده، مانند کابل‌های پورت لایتنینگ اپل که با اولین تلاش به پورت USB متصل می‌شوند.

مزایای پورت USB Type-C عبارتند از:

  • سرعت بالا در انتقال فایل
  • سرعت بالا در شارژ دستگاه‌ها
  • باریک و سبک تر شدن دستگاه

پورت USB نوع لایتنینگ

استفاده از کابل لایتنینگ در آیفون‌ها و آیپادهای اپل از سال ۲۰۱۲ میلادی آغاز شده و پیش‌بینی می‌شود که در آینده نیز این روند ادامه پیدا کند. در ادامه به معرفی و بررسی مزایای پورت لایتنینگ خواهیم پرداخت.

  • تطبیق‌پذیری بهتر

در واقع کابل لایتنینگ جایگزین کابل‌های ۳۰ پین شده که پیش از این در محصولات اپل استفاده می‌شد. استفاده از کابل لایتنینگ، گام بزرگی در دنیای تکنولوژی برای اپل محسوب شده و از مزایای این کابل می‌توان به امکان اتصال آن به پورت محصولات اپل از هر دو جهت اشاره کرد. در صورتی که امکان دو طرفه بودن جهت USB در نوع C این کابل‌ به آن اضافه شد.

  • کانکتور کوچک‌تر در عین حال قدرتمندتر

سایز کابل USB نوع C همچنان به نسبت کابل لایتنینگ بزرگ‌تر بوده و پیچیده‌تر به نظر می‌رسد. اتصال کابل لایتنینگ به پورت دستگاه نسبت به USB نوع C آسان‌تر و راحت‌تر است. با این حال بزرگ‌ترین مزیت کابل لایتنینگ نسبت به کابل USB نوع C این است که در صورت وارد کردن فشار هنگام اتصال کابل USB نوع C به گوشی‌های هوشمند، پورت گوشی آسیب خواهد دید در حالی که همین فشار وارد آمده به کابل لایتنینگ به احتمال زیاد به خود کابل آسیب خواهد زد. به طور قطع جایگزینی و خرید کابل به نسبت جایگزینی پورت گوشی آسان‌تر و کم هزینه‌تر خواهد بود.

  • پیشرفت‌های بیشتر برای لایتنینگ در آینده

کابل لایتنینگ تکنولوژی انحصاری کمپانی اپل به حساب می‌آید بنابراین افزایش سرعت انتقال داده کابل لایتنینگ در آینده نیز امکان‌پذیر خواهد بود. کابل لایتنینگ از قابلیت‌هایی همچون شارژ سریع پشتیبانی نمی‌کند با این حال جزو یکی از بهترین کابل‌های موجود به حساب می‌آید. به همین دلیل همچنان شاهد استفاده از این پورت در آیفون‌های جدید اپل یعنی آیفون ۷ و ۷ پلاس هستیم.

Micro usb

هدف طراحی این نوع جای‌گزین شدن با مینی یو اس بی ها بوده است. از این گونه بیش‌تردر اتصال وسائل جانبی رایانه‌ای، کنترل کننده های بازی های رایانه‌ای و شارژ کردن موبایل، تبلت و تلفن‌های هوشمند بهره برده می‌شود. با این که بیش‌تر شرکت‌ها در حال به‌روزرسانی کالاهای خود به USB نوع C  هستند، مایکرو یو اس بی ها هنوز کاربری بالایی دارند و در بیشتر موارد به‌کار برده می‌شوند.

میکرو یو اس بی ها در دو نوع A و B در بازار هستند:

USB Type-A Micro  برای دستگاه‌هایی مثل تبلت و اسمارت فون استفاده می‌شود  و غالبا USB Type-B Micro جایگزین آن شده است. پورت اختصاصی ندارد اما با پورت AB که هم با Type-A Micro و هم با Type-B Micro سازگار است استفاده می‌شود.

USB Type-B Micro در دستگاه‌های اندرویدی جدید تعبیه شده‌اند. با اینکه باریک‌تر شده است اما همچنان قابلیت اتصال به کامپیوتر و هاب را دارد. دارای ۵ پین است تا بتواند از USB OTG پشتیبانی کند.

Mini usb

مینی یو اس بی که به آن مینی بی (mini-B) هم گفته می شود برای دوربین‌های دیجیتال و وسائل جانبی کامپیوتر مانند هارد اکسترنال استفاده می‌شود. این گونه از یو اس بی ها، تا اندازه زیادی جای خود را به مایکرو یو اس بی MicroUSB و کابل‌‎های یو اس بی نوع C داده‌اند.

بیشترین استفاده از USB در چیست?

بیشترین استفاده از USB در شبکه است مثلا کارت شبکه USB، مودم Cellular، پرینتر در شبکه داخلی و … اگر کامپیوتری به شبکه وصل نباشد برای انتقال دیتا می‌تواند از پورت USB استفاده کند.

مقایسه و تفاوت انواع usb

در تعریف و مشخصات نسل‌های USB که ارایه شد می‌توان تفاوت‌های آنها را متوجه شد و همینطور تفاوت مشهودی که می توان در این نوع فلش ها یافت، در رنگ پورت آن ها است.

usb چیست؟

برای انتقال داده و اطلاعات میان رایانه و دستگاه‌های جانبی و گاهی تامین برق شارژ استفاده می‌شود.دنیای USB ها آنقدر پیشرفت کرده که همانند گذشته تنها در نسخه‌ها با هم فرق ندارند و در مواردی مثل سرعت و کارایی هم تفاوت دارند.

اچ استوک بزرگترین فروشگاه کامپیوتری ایران تنها شرکت فروش قطعات کامپیوتری استوک با یک هفته مهلت تست و تعویض به شما این امکان را میدهد تا در کنار خرید جنس استوک و کم قیمت اطمینان خاطر نیز داشته باشید تا در صورت بروز مشکلات جنس تعویض و جنس سالم به شما تحویل داده شود.