پورت SFP
اهمیت استوریج دستگاه ذخیره‌ساز و تاثیر آن در شبکه

رشد داده‌ها به عنوان چالش های اصلی و مهم در هر کسب‌وکاری است. متخصصان فناوری اطلاعات اکثرا بر این باور هستند که کمبود فضای ذخیره‌سازی از مشکلات اساسی در حرفه آنها می‌باشد. خوشبختانه با پیشرفت تکنولوژی راهکار های اساسی برای این معضل مطرح شد. سازمان و شرکت‌ها میتوانند انواع دستگاه‌های ذخیره‌سازی را با روش‌های متفاوتی همانند NAS، SAN، DAS و … را بکار گرفته و مشکلاتی از قبیل کمبود فضای ذخیره‌سازی و نیاز به دستگاه‌های ذخیره‌سازی را تا حد زیادی برطرف نمایند.در ادامه این مطلب قصد داریم تا به اهمیت استوریج(storage) یا همان دستگاه ذخیره‌ساز و تاثیر آن در شبکه بپردازیم.

استوریج (storage) یا دستگاه ذخیره ساز

استوریج (storage) یا دستگاه ذخیره ساز

استوریج (storage) به معنای هرگونه تجهیزات و فضایی است که اطلاعات را درون خود ذخیره می‌کند.استوریج یا همان ذخیره‌ساز نیاز هرگونه سیستم پردازشی برای ثبت و ذخیره اطلاعات را به طور کامل برطرف کرده‌است.

به عبارتی دیگر میتوان گفت که استوریج یک دستگاه است که وظیفه مدیریت،امنیت،ذخیره‌سازی و امکان دسترسی به دیتا و فایل را برعهده دارد که تمامی این وظایف به کمک یک شبکه مشترک و حتی اینترنت صورت می‌گیرد.

دستگاه‌های ذخیره سازی سرور hp و یا سایر برندها که سرور فایل نیز نامیده می‌شوند،علاوه بر فضای ذخیره‌سازی زیاد،دسترسی به ابزارهای تخصصی، مدیریت و بازیابی اطلاعات را فراهم می‌کنند. سرور ذخیره‌سازی در ۲ نوع سرورهای اختصاصی و سرورهای غیراختصاصی در دسترس قرار دارند.

فواید استوریج

استوریج دارای فواید بسیار زیادی است که آنها را در اختیار مصرف کنندگان خود قرار می‌دهد، از فواید استوریج میتوان به موارد زیر اشاره کرد:

  • افزایش بهره‌وری عملکرد
  • افزایش سرعت دسترسی
  • امان تجزیه و تحلیل داده‌های ذخیره شده و گزارش سوابق آنها
  • دسترسی راحت به اطلاعات
  • دسترسی فوق العاده سری به اطلاعات
  • منعطف پذیر بودن در برابر جابجایی دیتا
  • جلوگیری از هزینه‌های جانبی اضافی
  • افزایش سرعت و ظرفیت جهت فرآیندهای عملیاتی
  • ارائه راهکارهای مناسب جهت مدیریت فضای ذخیره‌سازی اطلاعات
  • قابلیت بازیابی اطلاعات
  • ایجاد امنیت مناسب و قدرتمند جهت حفظ و لو نرفتن اطلاعات
  • سازگاری و ایجاد امکان دسترسی‌های گوناگون
استوریج شبکه‌ای

استوریج شبکه‌ای

زمانی که از چندین دستگاه ذخیره‌ساز یا همان استوریج به صورت ترکیبی در یک شبکه استفاده کنیم به آن استوریج شبکه‌ای می‌گوییم.از استوریج معمولا در شبکه‌های سازمانی استفاده می‌شود که این کار مزایای مختلفی همراه دارد که میتوان به بهبود عملکرد و قابلیت اطمینان و دسترسی راحت و همکاری در میان کارمندان اشاره کرد همچنین بار کاری CPU سرور را آزاد کرده و CPU میتواند از این باری که صرفه جویی شده است مصارف گوناگونی داشته باشد.شاید در نگاه اول تصور کنیک که هزینه شبکه ذخیره سازی بالا باشد اما در نهایت باعث کاهش هزینه های مصرفی و جانبی می‌شود.

تامین امنیت شبکه به کمک استوریج

تامین امنیت شبکه به کمک استوریج

باتوجه به پیشرفت و تغییرات چشمگیر در حوزه فناوری ذخیره اطلاعات،امنیت حفظ اطلاعات و مراکز داده نسبت به گذشته از اهمیت بیشتری برخوردار شده است. فضای ابری،ماشین مجازی VM، ذخیره سازی اطلاعات توسط شبکه های DAS,SAN,NAS و…. باعث انعطاف و دسترسی آسوده تر و راحتی کاربران شده است اما خطرات امنیتی نیز اطلاعات را تهدید می‌کند بنابر این باید یک سری اقدام‌های مهم امنیتی نیز در نظر گرفته شده و به آنها عمل کرد تا دچار مشکل امنیتی نشوید. امنیت شبکه با استفاده از استوریج نیازمند به یک سری مجموع اقدامات و فناوری‌هایی است که به کمک آنها میتوان ایمن‌سازی را انجام داد. یک سری فرآینده ها وجود دارند که تضمین کننده زیر ساخت شبکه تحت استوریج است و از هرگونه آسیب پذیری محافظت می‌کنند. جهت تأمین امنیت شبکه تحت استوریج ها باید به صورت کلی تجزیه و تحلیل و زیر ساخت هایی جهت حفره‌های امنیتی و آسیب های احتمالی انجام شود که برخی از تکنیک های رایج و کاربردی جهت ایمن سازی و امنیت بیشتر شامل موارد زیر می‌شوند.

  1. قدم اول استفاده از رمزگذاری داده‌هایی است که در زیرساخت های استوریج یا درایوهای ذخیره سازی قرار دارند با انجام این کار برای خواندن اطلاعات و دسترسی به آنها حتما نیاز به رمز مربوطه می‌باشد.
  2. قدم دوم جداسازی و تفکیک کاربران،بخش‌ها و سازمان‌ها با استفاده از SAN مجازی است به این صورت که همه چی تفکیک شده و شفاف سازی می‌شود و یک سری شرط و شروط‌ها اجرا می‌شود.
  3. قدم سوم پیکربندی سوئیچ برای پیاده سازی لیست کنترل دسترسی یا همان ACL و صدور مجوز‌های دیجیتال می‌باشد.
  4. قدم چهارم فراهم کردن امنیت شبکه و ایمن سازی رابط‌های ارتباطی و نظارت بر آنها است.
  5. قدم پنجم کاهش آسیب پذیری های احتمالی و در نظر گرفتن راهکار برای جلوگیری از آنهاست به عنوان مثال استفاده از مدیریت شبکه SNMP در برابر حملات انکار سرویس یا همان DOS
استوریج چه کاربردهایی دارد؟

استوریج چه کاربردهایی دارد؟

باتوجه به پیشرفت روزافزون حجم داده‌ها دیگر روش های سنتی ذخیره‌سازی و مدیریت بر روی آنها جوابگو نبوده و باید به سمت استوریج‌ها پناه ببریم.به کمک استوریج میتوانیم محدودیت‌هایی که برایمان وجود دارد را از بین ببریم و همچنین استوریج‌ها کاربرد و مزایای مختلفی برای ما دارند که میتوانیم از مهمترین آنها به موارد زیر اشاره کنیم.

  • انعطاف پذیری بالا در کنار نامحدود بودن در استفاده و تعیین نوع کاربری
  • تأمین امنیت اطلاعات و ذخیره آنها در یک مکان کاملا هماهنگ
  • نامحدود بودن تعداد کاربران جهت استفاده و دسترسی به داده‌های موجود
  • امکان فراهم کردن سطح امنیت فوق‌العاده قوی جهت محرمانه نگهداشتن داده‌ها

انواع استوریج

تا الان متوجه اهمیت استوریج دستگاه ذخیره‌ساز و تاثیر آن در شبکه شدیم حال به انواع آنها می‌پردازیم، استوریج‌ها به صورت کلی در ۳ دسته اصلی قرار دارند که شامل:

  • استوریج اتصال مستقیم یا همان Direct Attached Storage که DAS شناخته می‌شوند.
  • استوریج شبکه منطقه‌ای که Storage Area Network یا به اختصار SAN نام دارند.
  • استوریج متصل به شبکه یا همان Network Attached Storage و به اختصار NAS نام دارند.
استوریج شبکه متصل مستقیم DAS

استوریج شبکه متصل مستقیم DAS

استوریج متصل مستقیم یا به اختصار DAS که مخفف کلمه Direct Attached Storage است یک دستگاه ذخیره‌ساز اختصاصی دیجیتال است که به صورت مستقیم و بدون هیچ واسطه‌ای از طریق یک کابل شبکه متصل شده و به آسانی مورد استفاده قرار می‌گیرد.

باتوجه به افزایش راه‌حل‌های ذخیره‌سازی مناسب و کارآمد استفاده از استوریج DAS در میان مردم رایج شده است. یک استوریج DAS معمولی میتواند به عنوان یک هارددیسک داخلی یا اکسترنال عمل کند و باتوجه به شرایط پیش‌رو امکان افزایش فضای ذخیره‌سازی با سطح‌های مختلف آرایه‌های اضافی دیسک های مستقل را فراهم سازد.سیستم‌های مدرن Direct Attached Storage دارای کنترل‌کننده‌های آرایه دیسک یکپارچه بوده و عملکرد‌ای پیشرفته‌ای را در اختیار کاربران خود قرار می‌دهد.شما میتوانید انواع فضای استوریج DAS را توسط Raid به یکی از موارد زیر متصل نمایید:

  • PATAموازی ATA یا ATAPI
  • SATA و SATA III
  • SAS و SCSI

از نقاط ضعف DAS میتوان به عدم اتصال از طریق اترنت یا کانال فیبر نوری به شبکه اشاره کرد و نمیتوان از دستگاه‌های شبکه هاب،سوئیچ یا روتر برای Share کردن آن استفاده کرد. برای اینکه بتوانید DAS را به سرور مد نظر متصل کنید باید از کابل یا آداپتور HBA استفاده کنید. در نهایت میتوان گفت که استوریج DAS بسیار مقرون به صرفه بوده و مورد استقبال بسیاری از مشاغل کوچک و متوسط قرار گرفته است.

استوریج شبکه منطقه‌ای SAN

استوریج شبکه منطقه‌ای SAN

استوریج SAN که مخفف Storage Area Network است،به معنای ذخیره‌ساز شبکه منطقه‌ای بوده و از آن برای کسب‌و‌کارهای متوسط تا بزرگ استفاده‌ می‌شود.برای راه‌اندازی یک شبکه منطقه‌ای SAN نیاز به کابل فیبر،آداپتور هاست،سوئیچ SAN و کنترل کننده‌های دیسک دارید.

استوریج SAN اختصاصی بوده و با سرعت بالای خود به سرورها متصل می‌شود. به کمک SAN میتوان مخزن‌های ذخیره‌سازی مشترک را به چندین سرور متصل کرد. به بیان دیگر میتوان گفت که  به عنوان یک فضای ذخیره‌سازی مشترک در میان سرور‌ها عمل می‌کند.از قابلیت های مهم DAS میتوان به اشتراک گذاری و منعطف پذیر بودن در کنار امنیت بالای آن در حفظ داده‌ها اشاره کرد.

استوریج متصل به شبکه NAS

استوریج متصل به شبکه NAS

هر دستگاهی که به عنوان یک سرور فایل در یک شبکه قرار می‌گیرد را NAS میتوان نام گذاری کرد. پس میتونیم بگیم که از سرور،رایانه و… به عنوان NAS میتونیم استفاده کنیم. روش NAS را میتوان به یک حافظه خارجی مثل USB تشبیه کرد با این تفاوت که از کابل اتصال اترنت یا LAN برای اتصال آن استفاده می‌شود.

استفاده از روش NAS امروزه بسیار رایج شده است، سازمان‌ها از طریق چندین دیسک در یک RAID تحت شبکه یک واحد ذخیره‌سازی NAS به وجود میاورند. استوریج NAS بسیار ارزان تر از SAN بوده و به راحتی امکان فضای مورد نیاز برای ذخیره اطلاعات را فراهم می‌کند.

 در نهایت میتوان گفت که NAS یک روش ایده‌آل و کاربردی برای دسترسی آسان به داده‌ها به چندین کاربر در مکان‌های مختلف بوده و افراد میتوانند به راحتی اطلاعات خود را بایکدیگر به اشتراک بگذارند.

به پایان مطلب اهمیت استوریج (storage) دستگاه ذخیره‌ساز و تاثیر آن در شبکه رسیدیم امیدوارم که برای شما مفید واقع شده باشد. در صورت نیاز به مشاوره و راهنمایی جهت خرید سرور hp و استوریج مناسب باما در ارتباط باشید.