اینترنت استارلینک چیست؟

دراین مقاله میخواهیم بگوییم که اینترنت استارلینک چیست پروژه‌ای از شرکت اسپیس‌ایکس است و هدف آن فراهم کردن اینترنت برای تمامی مناطق جهان از طریق ماهواره است. هم‌زمان با ترند شدن طرح «صیانت از حقوق کاربران» و نگرانی بابت محدودشدن به اینترنت آزاد و سرویس‌های جهانی، برای بسیاری مهم است.

دسترسی به اینترنت در هر کجای جهان، بدون قطعی و دردسرهای اینترنت کابلی حتی بدون نیاز به دکل مخابراتی و آنتن ایده ساده و جذابی است اما اجرایش به‌ شدت دشوار و هزینه‌بر است؛ در سال ۲۰۱۵، اسپیس اکس، شرکت فضایی متعلق به ایلان ماسک میلیاردر اعلام کرد در حال توسعه چنین سرویسی است که استارلینک نام گرفته است. ، طبق برآورد اسپیس‌ایکس در سال ۲۰۱۸، پروژه استارلینک برای این شرکت حداقل ۱۰ میلیارد دلار هزینه داشته است.

ماهواره‌های استارلینک سیگنال اینترنت را مستقیما به ترمینال کاربر ارسال می‌کنند که این به معنای زیرساخت کمتر است. در پروژه استارلینک، هزاران ماهواره کوچک در مدارهای پایینی زمین قرار می‌گیرند و سیگنال‌های اینترنت پرسرعت را به سمت زمین مخابره خواهند کرد. انتقال دیتا با سرعتی نزدیک به سرعت نور انجام خواهد شد. هنگامی که این پروژه کامل اجرا شود، اینترنت استارلینک در هر نقطه از زمین قابل دسترسی خواهد بود.

اینترنت ماهواره‌ای چطور کار می‌کند؟

اینترنت ماهواره‌ای یک اتصال داده بی‌سیم است که شامل سه دیش ماهواره است، اولی در مرکز ارائه دهندگان خدمات اینترنت(ISPها) و دومی در فضا(ماهواره) در مدار کره زمین در ارتفاع بیش از ۳۵ هزار کیلومتر است. سومین آنتن کوچک در محل کار یا حتی خانه شما که می‌خواهید از آنجا به اینترنت وصل شوید و درست مثل دیش‌های ماهواره‌ای به مودم و کابل‌هایی از دیواره ماهواره‌ای به مودم شما متصل می‌شود.

اگر به دنبال خرید کیس ،مینی کیس،سرور،لپ تاپ برای محل کار یا خانه ی خود برای ارتباط دهی بهتر برای اینترنت ماهواره ای هستید به سایت ما مراجعه فرمایید.

وقتی همه چیز به هم متصل شد، ISP سیگنال اینترنت را به ماهواره موجود در فضا ارسال می‌کند و سپس آن را به مشترک انتقال می‌دهد. درخواست دانلود، ارسال ایمیل و غیره به ماهواره در فضا و سپس به مرکز (ISP) می‌رود و پس از تکمیل از طریق فضا به رایانه ارسال می‌شود.

ماهواره‌های در حال گردش اطلاعات را در ارتباط با مرکز عملیات شبکه(NOC) دریافت و ارسال می‌کنند. این NOC همان چیزی است که به یک شبکه خصوصی یا اینترنت متصل است. تمام ارتباطات ایجاد شده از دیش به شبکه جهانی وب از طریق NOC انجام می‌شود. به بیان ساده‌تر، NOC یکی از شبکه‌هایی است که به اینترنت متصل است و اطلاعات را به ماهواره می‌فرستد. کاربر دیش خود را به ماهواره متصل می‌کند و به اینترنت متصل است. تمام ارتباطات داده‌ای مبتنی بر ماهواره مشابه اتصال ارائه دهنده داده‌های زمینی است که معمولاً از آن استفاده می‌کنید. به محض اینکه سیستم به درستی پیکربندی شود، بسیار شبیه به سرویس‌های داده منظم است و تقریباً همان ویژگی‌ها را ارائه می‌دهد.

سرعت اینترنت استارلینک چقدر خواهد بود؟

سرعت از جمله مهم‌ترین ملاک‌های انتخاب اینترنت است و اینترنت ماهواره‌ای هم از این قاعده مستثنی نیست. بر اساس اطلاعات وب‌سایت StarlinkStatus.space که با تکیه بر اطلاعات مردمی داده‌هایی را در مورد وضعیت سرعت و پینگ اینترنت استارلینک ارائه می‌کند، میانگین سرعت استارلینک در سطح جهانی ۱۵۲.۱۶ مگابیت بر ثانیه برای دانلود و ۱۶.۱۹ مگابیت‌ بر ثانیه برای بارگذاری یا آپلود است.

ماهواره های کوچک چه شکلی اند؟

همانطور که گفتیم این ماهواره کوچک هستند به طوری که ۶۰ عدد از آنها میتوان با موشک فالکون ۹ شرکت اسپیس ایکس به فضا منتقل کرد. جرم ( وزن) هر کدام از این ماهواره ها ۵۷۳ پوند ( معادل ۲۶۰ کیلوگرم ) است. انرژی این ماهواره ها از نور خورشید تامین میشود و همانطور  که در تصاویر میتوانید ببینید ، هر ماهواره دارای یک پنل خورشیدی است. به محض اینکه ماهواره ها در مدار خود قرار گیرند این پنل ها باز شده و شروع به کار می کنند.

قیمت اینترنت ماهواره‌ای

شرکت اسپیس ایکس در ایمیلی برای مشترکین قیمت خدمات خود را برای کاربران آمریکایی ۴۹۹ دلار برای هزینه خرید دیش و تجهیزات و ۹۹ دلار برای سرویس ماهانه اعلام کرده است. اگر این تجهیزات با همین حدود قیمت در دسترس متقاضیان ایرانی قرار گیرد به معنی هزینه حدود دو میلیون و ۳۰۰ تا دو میلیون و ۵۰۰ هزار تومانی با دلار ۲۳ تا ۲۵ هزار تومانی برای اشتراک ماهانه است و برای خرید دیش ماهواره‌ای هم حدود ۱۲ میلیون تومان هزینه پرداخت کرد.

آیا ماهواره های استارلینک خطری دارند؟

برخی از کارشناسان مشکلاتی برای این پروژه در نظر گرفته اند مانند آلودگی های فضایی، اما شرکت اسپیس ایکس اعلام کرده که تمامی مشکلات را حل خواهد کرد. علاوه بر مشکل آلودگی فضایی ، آلودگی بصری نیز ممکن است ایجاد شود. که البته شرکت اسپیس ایس اعلام کرده به دلیل نزدیک بودن این ماهواره ها به زمین چنین مشکلاتی پیش نخواهد آمد.

البته این مشکل جدیدی نیست به طور کلی در روند گسترش تکنولوژی مشکلاتی وجود دارد اما این به این معنی نیست که ما تکنولوژی های جدید را کنار بگذاریم بلکه می توانیم آنها را اصلاح کنیم و مشکلات آن را برطرف کنیم. 

اخیرا در برخی مناطق ایران نیز اشیایی نورانی در آسمان دیده شده است که به احتمال زیاد ماهواره های شرکت اسپیس ایکس هستند. همین موضوع باعث نگرانی مردم هم می‌شود. دیدن اجسام نورانی در آسمان خود باعث ایجاد آلودگی نوری می‌شود. اما باید ببینیم که اسپیس ایکس چه راهکاری برای حل این مشکلات دارد!

 

تا به اکنون چند ماهواره استارلینک به فضا پرتاب شده اند؟

اولین ماهواره استارلینک در سال ۲۰۱۸ به فضا فرستاده شد و ۶۰ ماهواره دیگر هم در سال ۲۰۱۹ به فضا فرستاده د اما این تمام ماجرا نیست. گویا تا ۱۲۰۰۰ ماهواره برای ان پروژه نیاز باشد اما اسپیس ایکس حتی به فراتر از آن فکر میکند و قصد دارد تا ۴۲۰۰۰ ماهواره را در مدار های اطراف زمین قرار دهند.

آیا استارلینک همه نیازها را برطرف خواهد کرد؟

برای پاسخ دادن به این سوال، هنوز زود است. اینترنت ماهواره ای استارلینک فعلا در فاز آزمایشی است و طبیعتا خیلی از موارد وعده داده شده هنوز اجرا نشده است. برای مثال سرعت اینترنت استارلینک هنوز اختلاف زیادی با سرعت وعده داده شده دارد که شاید بتوان علت را در عدم تکمیل مراحل مربوط به پروژه دانست.

برای قضاوت درباره موضوعات این چنینی باید تا پایان یافتن و تکمیل پروژه استارلینک صبر کنیم و منتظر نتیجه باشیم.

از برخی جهات استارلینک هنوز انتظارات را برآورده نکرده است. فارغ از سرعت اینترنت که احتمالا ارتقا خواهد یافت، مشکلاتی مانند آلودگی نوری وجود دارد. ماهواره های استارلینک در مداری نزدیک به زمین در حال حرکت هستند که اگر در شرایط مناسب به آسمان نگاه کنید ممکن است آن ها مشاهده کنید. این موضوع با بیشتر شدن تعداد ماهواره های استارلینک، شدیدتر هم خواهد شد.

اینترنت استارلینک در ایران

از لحاظ تئوری می‌توان از اینترنت ماهواره‌ای در هر کجای جهان استفاده کرد و تنها لازمه آن داشتن یک دیش مخصوص است، ولی اسپیس ایکس خیلی واضح بارها اعلام کرده است که قصد ارائه اینترنت ماهواره‌ای بدون اجازه دولت‌ها را ندارد.

گویین شاتول مدیر ارشد عملیاتی اسپیس ایکس نیز گفت که قصد شکستن قوانین کشورها را ندارد و به همین دلیل شرکت متبوعش از همین حالا کشور به کشور و دولت به دولت برای ارائه خدمات اینترنت ماهواره‌ای در حال مذاکره است.

اگر اسپیس ایکس در مذاکره با مسئولان ایرانی موفق به کسب اجازه خدمات دهی در ایران شود بسیار بعید است که به دلیل تحریم‌های آمریکا بتواند به صورت رسمی سرویس اینترنت خود را در ایران ارائه دهد. البته برخی معتقدند شاید با قاچاق تجهیزات به داخل کشور بتوان از این اینترنت در کشور استفاده کرد اما آنتن‌های استارلینک بنا به ماهیت شأن باید از موقعیت دقیق جغرافیایی خود مطلع باشند تا بتوانند با تنظیم خودکار زاویه دیش در بهترین وضعیت برای ارتباط با ماهواره قرار بگیرند. این یعنی اسپیس ایکس اگر بخواهد می‌تواند از موقعیت هر آنتن استارلینک باخبر باشد و آنتن‌هایی را که در کشورهای غیرمجاز هستند از کار بیندازد.

یکی از دلایلی که به تازگی باعث شده بسیاری به ارائه‌ی رسمی خدمات استارلینک در ایران امیدوار شوند، نمایش نام مناطقی در ایران، در صورت جستجوی آن‌ها در صفحه‌ی اول سایت استارلینک است.

برای مثال با جستجوی نام تهران، دو گزینه‌ی «تهران دشت» و «آزادراه تهران-کرج» در کنار گزینه‌های دیگر به کاربر پیشنهاد می‌شود.

اما مکان‌هایی که در این لیست است، پیشنهادهایی برای راحت‌تر کردن قابلیت جست جو است و با کلیک کردن روی آن‌ها با پیام «استارلینک هنوز در محدوده‌ی شما دردسترس نیست» (Starlink is not yet available in your area) مواجه می‌شوید.

اچ استوک بزرگترین فروشگاه کامپیوتری ایران تنها شرکت فروش قطعات کامپیوتری استوک با یک هفته مهلت تست و تعویض به شما این امکان را میدهد تا در کنار خرید جنس استوک و کم قیمت اطمینان خاطر نیز داشته باشید تا در صورت بروز مشکلات جنس تعویض و جنس سالم به شما تحویل داده شود.

چرا ماهواره‌های استارلینک درخشان هستند؟

ماهواره‌های استارلینک در مدارهایی خیلی پایین‌تر از ماهواره‌های ارتباطاتی معمول قرار دارند. بسیاری از ستاره شناسان نگران هستند که قرار گرفتن ۱۲۰۰۰ ماهواره استارلینک، آلودگی نوری بسیار زیادی تولید خواهد کرد که بر عملکرد تلسکوپ‌های زمینی تاثیری منفی می‌گذارد. اسپیس‌ایکس در همین زمینه عنوان کرد که تلاش خواهد کرد تا آلودگی نوری این ماهواره‌ها را کاهش دهد و در حال آزمایش پوششی تیره برای سطح این ماهواره‌ها است.

آیا ماهواره‌های استارلینک خطرناک هستند؟

نگرانی های زیادی در مورد ماهواره‌های استارلینک وجود دارد. به عنوان مثال میزان زباله فضایی که توسط هزاران ماهواره استارلینک ایجاد می‌شود، می‌تواند برای فضاپیماهای با سرنشین و بدون سرنشین مشکلات اساسی ایجاد کند. اسپیس‌ایکس ادعا کرده است که هر ماهواره‌ای که از کار بیفتد با استفاده از رانشگرهای نصب شده روی آن به خارج از مدار رانده و در جو زمین سوزانده خواهد شد.