سرویسهای رایانش ابری یا (Cloud computing services)، توانایی میزبانی بسیاری از خدمات و انجام محاسبات پیچیده را در بستر اینترنت فراهم کردهاند. در بسیاری از شرکتها میتوان مشاهده کرد که سرورها و پایگاههای داده همگی به وسیله سرویسهای ابری تأمین شدهاند. حتی خدماتی مانند سرویس تلفن را نیز میتوان بر بستر اینترنت فراهم کرد تا نیازی به پیادهسازی فیزیکی مرکز تلفن نباشد.
همانطور که میدانید، تکنولوژی مبتنی بر ابر روز به روز در حال گسترش و پیشرفت است و سرویسهای بیشتری به این تکنولوژی افزوده میشوند. یکی از این فناوریهای در حال پیشرفت، سرویس رایانش ابری است که در حال ورود به حوزههای مختلفی در زندگی افراد است.
هرگاه خدمات مختلف رایانشی خود را در بستر اینترنت ارائه دهیم، در واقع از رایانش ابری استفاده کردهایم. با استفاده از رایانش ابری میتوان خدماتی مانند دسترسی به سرورها، پایگاههای داده، نرم افزارها و ابزارهای تحلیلی را در بستر ابر (همان اینترنت) ارائه کرد.
در این مقاله قصد داریم به معرفی انواع سرویسهای رایانش ابری پرداخته و مزایا و معایب استفاده از آنها را بیان کنیم.
رایانش ابری یک اصطلاح کلی برای هر چیزی است که شامل ارائه خدمات میزبانی شده از طریق اینترنت باشد. رایانش ابری ارائه خدمات رایانهای از جمله سرورها، ذخیرهسازی، پایگاه داده، شبکه، نرم افزار، تجزیهوتحلیل و برقراری ارتباط از طریق اینترنت است تا نوآوری سریعتر و منابع انعطاف پذیری را به شما ارائه دهد. در رایانش ابری شما معمولاً فقط برای خدمات ابری که استفاده میکنید، هزینه پرداخت میکنید که این امر به کاهش هزینههای عملیاتی کسبوکارتان کمک میکند. همچنین با استفاده از سیستم مبتنی بر ابر زیرساخت ها کارآمدتر استفاده میشوند و به دلیل مقیاسپذیری بیشتر، با توجه به تغییر نیازهای تجاری و سازمانی شما قابل تغییر هستند.
میتوان از طریق اینترنت به این اطلاعات دسترسی پیدا کرد. سرویس رایانش ابری شامل دو بخش است، فرانت اند (Front End) و بک اند (Back End).
بخش فرانت اند که کاربر با آن سروکار دارد، از طریق مرورگر یا یک نرم افزار قابل دسترسی است. بخش بک اند نیز که در واقع بخش اصلی سرویس رایانش ابری محسوب میشود وظیفه ذخیره امن اطلاعات و دادهها را بر عهده دارد. بک اند شامل کامپیوترها، پایگاههای داده و سرورهای مرکزی است.
سرور مرکزی، ارائه خدمات را با پیروی از قوانینی که به آنها پروتکل میگویند تسهیل میکند.
سرور ابری داخل ایران مناسب افرادیست که کسب و کارشان در مرحله رشد و توسعه قرار دارد. به زبان ساده یعنی سرویسهای اشتراکی دیگر پاسخگوی نیاز آنها نخواهد بود. با خرید سرور ابری داخل ایران شما به عنوان کاربر منابع بیشتری را در اختیار خواهید داشت.
سیستم ابری یا ابر (cloud) چیست؟
سیستم های ابری ابزاری فناناپذیر برای ذخیره سازی اطلاعات هستند که هیچوقت از بین نمی روند. این سیستم برای بازیابی اطلاعات در همه جای کره ی زمین چند نسخه پشتیبان میگیرد و به این شکل شما می توانید اطلاعات خود را در هر زمان و هر مکانی در اختیار داشته باشید. اصطلاح cloud computing یا رایانش ابری یعنی دسترسی آسان به اطلاعات و برنامه در اینترنت. با استفاده از این سیستم دیگر شما فضایی از دستگاه خود را برای ذخیره اطلاعات خود اشغال نمی کنید. سیستم ابری به شما کمک می کند تا در فضا و هزینه اینترنت بیشتر صرفه جویی کنید.
همه ی ما می دانیم که در دهه های گذشته چگونه و به چه شکل اطلاعات دیجیتال خود را ذخیره می کردیم. برای مثال: هارد دیسک ها یا فلش مموری ها مدل وسایلی بودند که ما برای ذخیر سازی اطلاعات ارزشمند خود از آنها استفاده میکردیم. فضای ذخیره سازی و نگهداری اطلاعات در این سیستم بسیار گسترده شده است.
انواع سرویس رایانش ابری
همه سرویسهای رایانش ابرها یکسان نیستند و یک نوع رایانش ابری برای همه کسب و کارها مناسب نیست. سرویسهای مختلفی ارائه شدهاست که میتوانید بر اساس نیاز خود یکی را انتخاب کنید و در کسب و کار خود از آن استفاده کنید.
سه نوع مختلف برای ارائه سرویس ابری وجود دارد: IaaS، PaaS ، SaaS
زیرساخت به عنوان یک سرویس (IaaS)
زیرساخت ها به عنوان یک سرویس (IaaS)، منابع رایانش مجازی را معمولاً از طریق اینترنت به سازمانها ارائه میدهد. در IaaS یا سرویس ابری عمومی، زیر ساخت ها توسط یک ارائه دهنده ی سرویس های ابری در محلی خارج از شرکت شما ایجاد میشوند که از یک زیر ساخت مانند اینترنت برای عموم در دسترس قرار میگیرد.
در مدل IaaS، ارائه دهندگان خدماتی مانند میزبانی تجهیزات سخت افزاری، سیستمعامل و سایر نرم افزارها، سرورها، سیستمهای ذخیره سازی و غیره را به صورت خودکار به مشتریان ارائه میدهند. در برخی موارد، ارائه دهندگان IaaS همچنین وظایفی از قبیل نگهداری سیستمها در حین کار، تهیه نسخه پشتیبان از دادهها و تداوم تجارت را بر عهده دارند.
بستر به عنوان یک سرویس (PaaS)
پلتفرم به عنوان یک سرویس (PaaS)، نوعی از رایانش ابری است که در آن ارائه دهنده خدمات، بستری را به مشتریان ارائه میدهد و آنها را قادر میسازد تا بدون نیاز به ایجاد و حفظ زیرساختهایی از جمله نرمافزارها، توسعه، اداره و مدیریت برنامه های تجاری را فراهم کنند.
PaaS را میتوان از طریق ابرهای عمومی، خصوصی یا ترکیبی ارائه داد. با داشتن cloud عمومی، مشتری استقرار نرم افزار را کنترل میکند، در حالیکه ارائه دهنده ابر تمام اجزای اصلی فناوری اطلاعات مورد نیاز برای میزبانی برنامهها از جمله سرورها، سیستمهای ذخیرهسازی، شبکهها، سیستمعاملها و پایگاههای داده را تحویل میدهد.
PaaS با ارائه یک ابر خصوصی، به عنوان نرمافزار یا وسیله ای در فایروال مشتری، به طور معمول در دیتاسنتر محل کار خود، تحویل داده میشود. ابر ترکیبی PaaS ترکیبی از این دو نوع سرویس ابری را به مشتریان ارائه میدهد.
نرمافزار به عنوان یک سرویس (SaaS)
یکی از معروفترین انواع رایانش ابری، SaaS است.SaaS به زبان ساده یک مدل توزیع نرم افزار است که در آن ارائه دهنده سرویس، میزبان برنامههای مشتریان است و آنها را از طریق اینترنت در اختیار این مشتریان قرار میدهد.
این نوع رایانش ابری نیازی به بارگیری و نصب نرمافزارها بر روی کامپیوترهای شخصی هر کاربر ندارد و باعث صرفهجویی در وقت کارکنان فنی میشود. همچنین خدماتی نظیر تعمیرات، نگهداری و عیبیابی نیز تماما توسط ارائهدهنده این سرویس انجام میشود.
مزایای سرویس های رایانش ابری
رایانش ابری تفاوتهای اساسی نسبت به روشهای سنتی که کسبوکارها در حوزه IT خود استفاده میکنند، دارد. مزایای این روش باعث شدهاست که بسیاری از کسبوکارها به آن سمت متمایل شوند و سرویسهای خود را درجهت استفاده از روش رایانش ابری ارتقا دهند. اگر بخواهیم به برترین مزایای سرویسهای رایانش ابری اشاره کنیم، میتوانیم موارد زیر را در نظر بگیریم.
- هزینه کمتر:
یکی از مهمترین مزایای رایانش ابری کاهش هزینه ها است که باعث شده بسیاری ار کسب و کارها جذب آن شوند.با استفاده از سیستم ابری،دیگر نیازی به خرید تجهیزات و سرور های گرانقیمت،تعبیه مکانی با سیستم خنک کننده مناسب،پرداخت هزینه های هنگفت برق و استخدام نیرو های IT متخصص برای نگهداری و پشتیبانی از تجهیزات وجود ندارد.
- ارتقای آسانتر:
هنگام استفاده از سرویسهای رایانش ابری به سرعت میتوانید سرویس مورد نظر را بنا بر نیاز خود ارتقا دهید. در واقع میتوانید این کار را تنها با فشردن چند کلیک و در زمانی کوتاه انجام دهید. سرویسهای رایانش ابری انعطاف پذیری بالایی دارند که میتواند فشارهای زیادی را (مثلاً با افزایش تعداد کاربر) تحمل کند. اما اگر بخواهید همین تغییرات را روی زیرساختهای فیزیکی خود اعمال کنید نیاز به تلاش و صرف هزینه بیشتری دارید.
- مقیاس پذیری بالاتر:
مقیاسپذیری سرویسهای رایانش ابری افزایش و کاهش منابع را در هر زمانی برای کاربران امکانپذیر میسازد. به این صورت که هر وقت به دلیل بازدید زیاد از سایت، به منابع بیشتری احتیاج شود، سرویس رایانش ابری به صورت خودکار پهنای باند را افزایش میدهد تا در پردازش مشکلی پیش نیاید
- عملکرد بالاتر:
یک مزیت سرویس های رایانش ابری این است که این سرویسها روی یک شبکه بزرگ توزیع شده در مراکز داده سرتاسر جهان کار میکنند. این مراکز داده معمولاً به آخرین نسل از سخت افزارهای مدرن و سریع مجهز هستند و بروزرسانی در آنها به صورت مرتب انجام میشود. نگهداری مناسب از این مراکز داده باعث افزایش سرعت خدمت رسانی و مقیاس پذیری بالاتر خواهد شد.
- قابلیت اطمینان:
معمولاً شرکتهای ارائه دهنده خدمات رایانش ابری به خوبی از اطلاعات مهم بکاپ میگیرند. بنابراین در صورت وقوع یک فاجعه یا حمله سایبری، بازگردانی اطلاعات حساس و کاهش خسارت وارده بسیار آسانتر است. معمولاً اطلاعات مهم مشتریان در چند مرکز داده ذخیره میشود تا احتمال از دست رفتن اطلاعات به حداقل برسد.
- امنیت بالاتر:
تآمین کنندگان خدمات رایانش ابری مجموعهای از قوانین، تکنولوژیها و روشهای کنترلی را برای افزایش امنیت دادههای شما و مشتریان شما ارائه میدهند.
معایب سرویس های رایانش ابری
خدمات رایانش ابری ممکن است برای بعضی از افراد دارای معایبی نیز باشد. مهمترین معایبی که برای سرویس های رایانش ابری در نظر گرفته میشود عبارتاند از:
- وابستگی به اتصال دائمی اینترنت:
برای این که بتوان بیشترین بهره را از یک سرویس ابری برد، باید یک اتصال پایدار به اینترنت برقرار باشد. برای دسترسی به فایلهایی که در یک سرور ابری میزبانی میشود، اتصال به اینترنت لازم است.
- مشکلات فنی احتمالی:
از آنجایی که بسیاری از خدمات ابری دریافتی شما توسط شرکتهای شخص ثالث تأمین میشود، ممکن است در حین استفاده از خدمات آن شرکت با مشکلات فنی روبرو شوید. در این صورت چارهای جز برقراری تماس با پشتیبانی آن شرکت و صبر کردن برای رفع مشکل ندارید.
قابلیت فضای ذخیره سازی
ارائه دهندگان خدمات ذخیره سازی ابری، دادههای منتقل شده به سرور را مدیریت و نگهداری میکنند. خدمات فضای ذخیره سازی در صورت تقاضای کاربر ارائه میشود و در صورت نیاز ظرفیت آن افزایش و یا کاهش پیدا میکند. سازمانهایی که فضای ذخیره سازی ابری را انتخاب میکنند دیگر نیازی به خرید، مدیریت و نگهداری زیرساختهای ذخیره سازی داخلی نخواهند داشت. اگرچه ذخیره سازی به شکل ابری هزینه اطلاعات را به صورت چشم گیری کاهش میدهد، اما ارائه دهندگان فضای ابری هزینههای کار خود را افزایش دادهاند که این موضوع میتواند در ادامه باعث افزایش هزینه این خدمات شود.
چرا به این سرویس رایانش ابری گفته می شود؟
یک مفهوم اساسی در مورد محاسبات ابری این است که امکان سرویس و بسیاری از جزئیات مانند سخت افزار یا سیستم عامل که بر روی آن کار می کند، تا حد زیادی برای کاربر مجهول است. همچنین، استعاره ابر از تعریفی قدیمی در شبکه مخابراتی گرفته شده که در آن شبکه تلفن عمومی (و بعداً اینترنت) غالباً به عنوان ابر نمایش داده می شد تا بیان کند که این موضوع شبیه ابر درونش مخفی است و دانستن آن برای کاربر مهم نیست.
محاسبات ابری چگونه کار می کند؟
شرکتها به جای داشتن زیرساخت های محاسباتی یا مراکز داده خود، می توانند دسترسی به هر چیزی را از برنامه های کاربردی گرفته تا ذخیره سازی را از ارائه دهنده خدمات ابری اجاره کنند.
یکی از مزایای استفاده از خدمات رایانش ابری این است که شرکتها می توانند از هزینه های پیش روی در اختیار داشتن و حفظ زیرساخت های فناوری اطلاعات خود جلوگیری کنند و در عوض در هنگام استفاده، تنها هزینه های مورد استفاده خود را پرداخت کنند.
رایانش ابری خدمات گسترده ای را در بر میگیرد که هر روز با آن سرو کار داریم. این شامل خدمات مصرف کننده مانند Gmail یا پشتیبان گیری از عکس در تلفن هوشمند شما است، یا سرویس هایی که به شرکت های بزرگ امکان می دهد همه داده های خود را میزبانی کرده و تمام برنامه های خود را در ابر اجرا کنند.
سخن پایانی
با توجه به مزیتهای متعددی که سرورهای ابری برای میزبانی وبسایتها و اپلیکیشنها فراهم میکنند، جای تعجب نیست که سرورهای ابری در مدت زمان کوتاهی، به چنین سطح چشمگیری از پذیرش دست یافتهاند. وبسایتهای میزبانی شده در فضای ابری در هر زمان و هر مکان، بدون وابستگی به یک سرور فیزیکی خاص، قابل دسترسی هستند. تمام این مزایا را همراه کنید با این امکان که برای فعالسازی سرور ابری، نیاز به دانش فنی و تخصصی ندارید و بعد از خرید سرور ابری، تنها با چند کلیک ساده میتوانید سرویس سرور ابری را برای وبسایت یا اپلیکیشنتان فعال کنید و از مزایای متعدد و ارزشمند آن بهره مند شوید.
در این مقاله به انواع معماری سرویسهای ابری و همچنین انواع سرویسهای رایانش ابری پرداخته شد. حال میتوانید راحتتر به انتخاب خدمات ابری مورد نظر خود بپردازید.
اچ استوک بزرگترین فروشگاه کامپیوتری ایران تنها شرکت فروش قطعات کامپیوتری استوک با یک هفته مهلت تست و تعویض به شما این امکان را میدهد تا در کنار خرید جنس استوک و کم قیمت اطمینان خاطر نیز داشته باشید تا در صورت بروز مشکلات جنس تعویض و جنس سالم به شما تحویل داده شود.
خدمات رایانش ابری ممکن است برای بعضی از افراد دارای معایبی باشد. مهمترین معایبی که برای سرویس های رایانش ابری در نظر گرفته میشود وابستگی به اتصال دائمی اینترنت و… است.
یک مفهوم اساسی در مورد محاسبات ابری این است که امکان سرویس و بسیاری از جزئیات مانند سخت افزار یا سیستم عامل که بر روی آن کار می کند، تا حد زیادی برای کاربر مجهول است.