اصلی ترین بخش یک کامپیوتر پردازنده یا cpu آن میباشد.امروزه سری های متنوعی وجود دارد که نیاز همه نوع استفاده کننده را برطرف مینماید.در این مقاله به معرفی پردازنده Xeon و تفاوت آن با سایر پردازنده ها میپردازیم.
پردازنده Xeon چیست ؟
شرکت intel اولین و بزرگترین شرکت تولید کننده پردازنده است . کامپیوتر های شخصی و خانگی معمولا از پردازنده های اینتل سری Core i استفاده میکنند.در سرور ها داستان متفاوت است و نیاز به پردازنده قوی و بدون وقفه است.برای سرور ها از سری پردازنده Xeon این شرکت استفاده میشود . در واقع پردازنده Xeon برای پردازش در سرور ها وایستگاه ها ساخته شده است. نسخه های اولیه آن ساده و حجیم بودند و سرعت پردازش آنها پایین بود که با گذشت زمان بسیار قدرتمند شدند.
پردازنده Xeon با پیکربندی چند هستهای و سازگاری با سوکتهای مختلف همچنین پشتیبانی از حجم زیاد حافظههای اصلی این امکان را فراهم میسازد تا در سیستم عاملهای بخش تجاری ۶۴ بیتی مثل Windows Server 2008 بهترین عملکرد را داشته باشد. از ویژگی های بسیار خوب پردازنده Xeon قابلیت مدیریت توان مصرفی است.
نسل اول دوم
اولین نسل از پردازنده های زئون بر اساس طراحی Pentium بودند. نام اولین پردازنده های طراحی شده Pentium – Xeon بود.که در سال۱۹۹۸ منتشر شدند.این سری ۱۶ بیتی بودند و حداکثر فرکانس انها ۴۵۰ مگا هرتز بود.
اما نسل دوم این پردازنده هاسرعت پردازش بالاتری داشتند و طراحی آنها در زمان خودشان سخت و پیچیده بود به دلیل اینکه بر اساس طراحی ۱۸۰نانومتر انجام میشد.این پردازنده ۳۲ بیتی بود که سرعت محاسبات را بیشتر میکرد.این پردازنده در زمان خودش موفقیت بزرگی بود.
نسل سوم
در سومین نسل این پردازنده همزمان از دو هسته برای پردازش استفاده می شدکه این باعث دو برابر شدن سرعت محاسبات میشد.پس از آن شرکتintel رویه توسعه دادن پردازنده های زئون بر اساس هسته را در پیش گرفت. درساخت این نسل از سه لایه کش استفاده شد.هم چنین پایه های طراحی تا ۶۵ نانو متر کوچکتر شده بودند.سرعت پردازش هم تا ۱.۵ گیگا هرتز بالا رفته بود.نقطه ضغف آنها توان مصرفی بالا بود. به طوری که بهترین های این نسل حداقل ۶۵ وات نیاز داشتند تا بتوانند عملکرد مناسب داشته باشند.
نسل جدید
در حال حاضر پردازنده های زئون در چهار کلاس مختلف ارائه میشوند:
پس برای طراحی نسل بعد شرکت اینتل توجه خود را به سمت کاهش توان مصرفی معطوف کرد.
اما اشکال اصلی کار مصرف توان پردازنده بود. بهترین پردازنده های نسل سه حداقل به ۶۵ وات توان نیاز داشتند تا بتوانند کارآیی لازم را داشته باشند.
پس برای طراحی نسل بعد شرکت اینتل توجه خود را به سمت کاهش توان مصرفی معطوف کرد.
پس از چند سال سراغ طراحی بر اساس Netburst-based Xeon رفتند. نسل دوم از پردازنده های زئون سرعت پردازش بالاتری داشت. طراحی آنها بر اساس طراحی ۱۸۰ نانو متر انجام شد. این طراحی در زمان خود بسیار سخت و پیچیده بود و طراحی و ساخت پردازنده ای در این ابعاد موفقیت بسیار بزرگی محسوب می شد.
این پردازنده ها بر اساس ۳۲ بیت کار می کردند. همین کار باعث افزایش سرعت محاسبات شد. در برخی از پردازنده های زئون نسل دو از لایه سوم کش نیز بهره بردند تا نتیجه آنرا بدست آورند
اXeon E Processors : این سری برای لپ تاپ ها و کامپیوترهای خانگی مناسب میباشد.علاوه بر آن مناسب کارهای رندرینگ و پردازش های سنگین هم هست.در این سری از گرافیک UHD استفاده شده که این امکان را میدهدتا یه حدودی پردازش تصویر را هم انجام دهید.
Xeon D Processors : نکته قابل توجه این مدل توان مصرفی کم آن است. هم چنین این سری از پردازنده های زئون می توانند حجم بالایی از محاسبات را در مدت زمان کمی انجام دهند. این سری برای کارهای سنگین طراحی شده و در سیستم فضایی و هسته ای استفاده میشود.
Xeon Scalable Processor : نام دیگر این مدل Platinum است. این سری زئون ها سرعت محاسبات بسیار بالایی دارند.
Xeon W Processors : در این مدل از پردازنده ها شاهد بهینه سازی توان مصرفی هستیم .سرعت پردازش آنها بسیار بالا میباشد و معمولا چند هسته ای هستند. بنابراین میتوانند حجم خیلی زیادی از محاسبات را در زمان کمی انجام دهند.
پردازنده Xeon Scalable
درباره این پردازنده باید بگوییم که به ۴ دسته اصلی تقسیم میشود.بسیار قوی بوده و کاربردمحدودی هم دارند.
دسته اول Xeon Bronze Processor :ویژگی مثبت این دسته صرفه اقتصادی خوب آن است که در کارهایی با مقیاس کم واقعا کاربردی اند . این دسته قدرت پردازش بسیار بالایی داشته و تقویت شده هستند.
دسته دوم Xeon Silver Processor : ویژگی مثبت این سری بهینه بودن مصرف توان و قدرت پردازش بالا است. هم چنین در انتقال داده ها پر سرعت بوده و برای کارهای سنگین در مقیاس های بزرگ مناسب هستند.
دسته سوم Xeon Gold Processors : اما این سری به خصوص برای کارهایی در مقیاس بزرگ طراحی میشوند. درضمن قابلیت اطمینان آنها بسیار بالا بوده ودر انتقال داده ها هم پر سرعت هستند. نکته دیگر این است که این دسته توانایی پشتیبانی از سخت افزار بیشتری را دارا میباشد .
دسته چهام Xeon Platinum Processors : دسته چهارم آخرین نسل ساخته شده است . بالاترین قدرت پردازش را دارند و مخصوص آنالیز کردن داده های سنگین اند.
پردازنده اینتل core
سی پی یو core i از محصولات شرکت اینتل میباشد. core i مدل های اصلی پردازنده کمپانی اینتل است.در سال ۲۰۰۸ شرکت اینتل از این سری پردازنده ها رو نمایی کرد. و در چهار سری Core i3, Core i5 و Core i7 روانه بازار کرد.
شاید تصور کنید که عدد نوشته شده در مقابل core تعداد هسته های آن است ولی بایدبگوییم که اینطور نیست واین عدد فقط برای شناسایی پردازنده استفاده میشود .
رده بندی :
- Core i3 نسبت به مدل های دیگر ضعیف تر است.
- Core i5 در رده متوسط قرار دارد.
- Core i7 تا اینجا قوی ترین میباشد.
- Core i9 بالاترین توان و قدرت را دارد و قیمت آن هم بسیار بالا است.
سری core i ششمین نسل از تولیدات پردازنده شرکت اینتل میباشد.
Core i3 : دو هسته فیزیکی دارد. ولی با استفاده از قابلیت Hyper-Threading می تواند دارای چهار هسته مجازی شود .همانطور که در بالا ذکر شد نسبت به دیگر مدل های توان و قدرت کمتری دارد.البته در مدل های بعد از سال ۲۰۱۵ قدرت آن افزایش پیدا کرده . حتی بعضی از مدل های آن دارای چهار هسته هستند.
Core i5 : چهار هسته واقعی داشته و توان بسیار بالایی دارد.هم چنین از قابلیت Turbo Boost و Hyper-Threading هم برخودار است. علاوه بر این موارد کش بالایی هم دارد .
Core i7 : هشت هسته دارد .که این هشت هسته می تواند چهار هسته واقعی و چهار هسته مجازی باشد . یا اینکه هر هشت هسته واقعی باشد. Turbo Boost و Hyper-Threading هم دارد. کش و فرکانس آن هم نسبت به سری قبل بالاتر است.
Core i9 : بیشتر از هشت هسته دارد. مسلما قدرت و فرکانس و توان محاسباتی آن بسیار بالا است .
مقایسه پردازنده Xeon با Core i7
هسته های بیشتر :
تعداد هسته ها بر عملکرد پردازنده تاثیر گذار است . در نسل سوم پردازنده Intel Xeonز ۴۰هسته استفاده شده است. واین در حالی است که پردازنده Core i7 فقط ۸ هسته دارد . نکته مهم این است که هر چه تعداد هسته هابیشتر باشد در زمان اجرای برنامه سرعت و پاسخگویی بیشتر میشود .
Cache :
کش حافظه موقت است برای ذخیره اطلاعات. پردازنده زئون فضای کش بیشتری نسبت به CPU i7 دارد .
طول عمر:
خب همانطور که در ابتدا گفتیم پردازنده های زئون برای استفاده در سرور ها ساخته شده اند .این پردازنده ها توانایی تحمل حجم بالایی را دارند. یعنی میتوانند بصورت ۲۴ ساعته روشن باشند و کار کنند. این پردازنده طول عمر بیشتری نسبت به سایر پردازنده ها مثل پردازنده i7 دارد.
رم :
RAM ECC بسیار پرکارد و پر طرفدار در سازمان ها است. زیرا توانایی جلوگیری از خرابی سیستم در اثر خطاها را دارد.
قیمت :
بر خلاف سریCore که برای استفاده عادی و خانگی طراحی شده, پردازنده های زئون برای فعالیت در عرصه تجارت طراحی شده بنا براین قیمت بالاتری هم نسبت به بقیه دارند.
هنگ و کرش :
در شرایط مساوی درصد کمتری از هنگ و کرش در سیستم هایی که از زئون استفاده میکنند دیده می شود.
Intel Direct IO
Xeon از تکنولوژی Integrated IO پشتیبانی میکند اما سری Core i این قابلیت را ندارد.
Memory Slots
Xeon میتواند تعداد Memory Slots بیشتری را نسبت به بقیه پردازنده ها پشتیبانی کند .
Hyper threading
فناوری Hyper threading در تمام پردازنده های Xeon حتی محصولات رده پایین آن وجود. اما در سری پردازنده های Core فقط پرچمدار Core i7 از این ویژگی برخودار است.
برخی نکات منفی پردازنده Xeon
این پردازنده بسیار قدرتمند و محبوب است ولی ممکن است برای هر کاربردی مناسب نبوده و برخی نقاط ضعف داشته باشد :
گرافیک : این امکان وجود دارد که گرافیک داخلی مورد نظر شما در آن وجود نداشته باشد. مثلا ntel Core i7 دارای گرافیک داخلی است و شما نیازی به کارت گرافیک مجزا ندارید.
کلاک : پردازنده Xeon نسبت به سایر پردازندهها نرخ کلاک کمتری دارد.
سایر ویژگی های پردازنده زئون
پردازنده های Xeon از (QPI (The Intel QuickPath Interconnect دوم برای بکارگیری در مادربرد های دارای دو سوکت پردازنده (Dual Socket) بهره میبرند. |
پردازنده های Xeon از تکنولوژی Intel Direct IO و Integrated IO پشتیبانی میکند اما سری Core i و دسکتاپ خیر (این تکنولوژی باعث افزایش بازدهی پردازنده میشود) |
پردازنده های Xeon تا چند برابر بیشتر از حافظه Cache نسبت به پردازنده های معمولی و پیشرفته Desktop پشتیبانی میکنند. |
پردازنده های Xeon از ECC Memory و یا سیستم تصحیح خطا در پردازش حافظه پشتیبانی میکنند. |
پردازنده های Xeon کنونی تا حدود ۳ ترابایت از حافظه رم پشتیبانی میکنند اما پردازنده های دسکتاپ نهایتا تا ۶۴ گیگابایت. |
پردازنده های Xeon از تعداد بیشتر کانال نصب حافظه (Memory Slots) نسبت به پردازنده های دسکتاپ پشتیبانی میکنند. |
دارای مقدار زیاد کش سطح سوم (L3 cache) : مؤلفههای کش در واقع حافظه های اندکی با سرعت بسیار زیاد هستند که پردازندهها برای تسهیل فرآیند پردازشی برخی از برنامهها و نرم افزارها از آن استفاده میکنند، نسبت به سایر محصولات اکثر پردازنده های Xeon بسته به نوع مدل از میزان L3 cache زیادی تقریبا ۱۵ الی ۵۵ مگابایت بهره میبرند، این مقدار تقریبا چند برابر قدرتمندترین پردازنده های سری Core میباشد و دلیل اصلی پتانسیل پردازشی بهتر در اکثر سیستم های WorkStation تا حدودی به این مؤلفه ارتباط پیدا میکند. |
سخن آخر
با وجود سی پی یو های بسیار زیادی که در بازار موجود است به نظر میرسد پردازنده Xeon عملکرد و طول عمر مناسب تری نسبت به قیمتشان دارد. همه پردازنده های Xeon دارای برنامه مدیریت دیتا سنترها هستند .همانطور که گفتیم پردازنده Xeon برای سرورها بسیار مناسب هستند.
در سرور ها نیاز به پردازنده قوی و بدون وقفه داریم . از سری پردازنده Xeon در این موارد استفاده میشود
این دو پردازنده از برخی جهات تفاوت های زیادی دارند که در این مقاله به بررسی آن پرداختیم.
اچ استوک بزرگترین فروشگاه کامپیوتری ایران و تنها شرکت فروش قطعات کامپیوتری استوک با یک هفته مهلت تست و تعویض به شما این امکان را میدهد تا در کنار خرید جنس استوک و کم قیمت اطمینان خاطر نیز داشته باشید تا در صورت بروز مشکلات جنس تعویض و جنس سالم به شما تحویل داده شود.