سرور اختصاصی بهتر است یا سرور ابری؟ یکی از موارد ابتدایی و اساسی که بعد از راهاندازی وبسایت کسبوکار، شرکت یا سازمان باید در نظر گرفته شود، ارتقاء سرویسی است که در حال حاضر از آن استفاده میشود.
از این رو اگر از هاست اشتراکی که در ابتدا سایت بر روی آن راهاندازی شده است استفاده میشود، ضروری است که سروری مستقل برای وبسایت تهیه شود و جهت انجام این کار میتوان از سرور ابری و سرور اختصاصی استفاده کرد. ازاینرو انتخاب بین این دو سرویس زمانی امکانپذیر خواهد بود که به خوبی از ماهیت و ویژگیهای هر دو سرویس شناخت داشته باشید.
خرید سرور اختصاصی (Dedicated Server) یکی دیگر از روش های تامین زیرساخت IT است که در آن بر خلاف سرورهای ابری یا(cloud server)، منابع پردازشی ایجاد شده با هیچ کاربر دیگری به اشتراک گذاشته نمی شود. از آنجا که در این روش تمامی سخت افزارها و ظرفیت های یک سرور به طور کامل به یک سازمان اختصاص می یابد، سرعت پردازش داده ها و آپتایم سرور بهبود پیدا می کند و به دلیل اختصاصی بودن مدیریت سخت افزارها، کنترل سازمان بیشتر از حالتهای میزبانی اشتراکی است و طبعیتا می توان سطح امنیت بالاتری ایجاد کرد. با اینحال این روش خالی از اشکال نیست.
یکی از اصلی ترین عللی که سازمانها را در خرید سرورهای اختصاصی مردد می کند، هزینه بالای این مدل تامین زیرساخت است. زیرا فارغ از اینکه سازمان چه میزان از ظرفیت سرور تهیه شده را استفاده کند، باید هزینه اجاره کل سرور را پرداخت کند. همچنین این روشمیزبانی، انعطاف پذیری و مقیاس پذیری سرورهای ابری را ندارد زیرا مشخصات و ظرفیت هایی که در گام اول برای خرید (یا به عبارت درست تر اجاره) سرورهای اختصاصی تعریف می شوند، در میانه راه قابل تغییر نیستند و چنانچه نیاز به افزایش منابع باشد، انجام آن به سرعت ممکن نیست.
شما باید با توجه به نیاز شغلی که دارید بین سیستم عامل ها انتخاب نمایید. برای این که بتوانید بعد از مقایسه سرور ابری با سرور اختصاصی انتخاب مناسبی نمایید ، باید به مواردی مانند مراحل عملیاتی، هزینه و مقیاس پذیر بودن توجه کنید. برای این که بتوانید هزینه ها را کمی بهینه نمایید می توانید با ترکیب بار ها بر روی یک سخت افزار این کار را انجام دهید تا از منابع فیزیکی استفاده نکند. در واقع این همان کاری است که ارائه دهندگان سرور ابری برای کم تر کردن هزینه انجام می دهند. سرور های اختصاصی برای شما دسترسی به پردازنده و ذخیره اطلاعات را فراهم می کنند. شما می توانید با یک استراتژی ترکیبی از نقاط قوت هر دو استفاده نمایید.
سرور ابری
سرور ابری یا(cloud server) بخشی اشتراکی از سرور است که جهت استفاده مشتریان و از طریق محیطی مجازی ارائه گردیده و توسط ارائهدهنده سرویس کنترل میشود. سرورهای ابری این قابلیت را به کاربران میدهند تا به میزان زیادی در هزینههای خود صرفهجویی کرده و بتوانند زیرساختهای مربوطه را بهسادگی نگهداری و گسترش دهند.
علاوه بر این در سرورهای ابری، کاربر تنها هزینه مقدار حافظهای که استفاده میکند را پرداخت میکند. این بدین معنی است که کاربران میتوانند به هر میزانی که میخواهند از فضای ذخیرهسازی و رایانش ابری استفاده کنند. ارائهدهندگان سرورهای ابری که معتبر میباشند بهطور معمول از سرورها و Storage هایی باقدرت بالا استفاده میکنند تا در صورت پیادهسازی اپلیکیشن ها و وبسایت های سنگین بر روی این فضاهای ابری کیفیت و سرعت سایت افت پیدا نکند.
مزایای سرور ابری
- کاهش هزینههای عملیاتی به جهت استفاده از محاسبات یا رایانش ابری
- کاهش هزینههای مصرف فضای ابری به جهت قابلیت استفاده از فضا به میزان موردنیاز
- پایین بودن هزینه راهاندازی سرور
- راحت بودن در اختیار داشتن و استفاده از این تکنولوژی
- قابلیت ذخیره کردن زمان و تسریع فرایندها از طریق این سرورها
- امکان ریکاوری با سرعت بالا در سرور
- عملکرد خودکار سرور در فرایندهایی همچون راهاندازی، بهروز رسانی و بک آپ گیری
- قابلیت جابجایی و موبایلی بودن سرور به کمک رایانش ابری
سرور اختصاصی
سرور اختصاصی یک سرور فیزیکی است که با تجهیزات سختافزاری مجهز شده و کاملاً در اختیار یک کاربر بخصوص قرارگرفته و کاربران به همه منابع سرور فیزیکی همچون منابع پردازشی، کارتهای شبکه، فضای دیسک و … دسترسی کاملی خواهند داشت. در این سرورها کاربران میتوانند بهصورت سفارشی، قطعات سختافزاری موردنیاز خود را در اختیار داشته باشند. همچنین این سرورها به علت توان پردازشی بالای خود، این قابلیت را دارند تا ترافیک بازدید بسیار بالایی را مدیریت کنند.
مزایای سرور اختصاصی
- قدرت پردازشی بسیار بالا
- دسترسی سریعتر به منابع به نسبت سرور ابری مجازی
- سرعت بیشتر سرور
- امکان پیکربندی سرور بر اساس سلیقه مدیران سرور
تفاوت کارکرد سرور اختصاصی و ابری
هرکدام از این سرورها مزایا و معایب خود را داشته و انتخاب هرکدام کاملاً به شرایط کاربر بستگی خواهد داشت.ولی بهصورت کلی شرکتهای کوچک به علت عدم نیاز به تمام منابع موجود بر روی سرور، نیازی به استفاده از سرورهای اختصاصی ندارند. ازاینرو سرورهای ابری این قابلیت را دارند تا نیاز شرکتهایی که با شیبی ثابت در حال رشد هستند را برآورده کنند. همچنین شرکتهای بزرگ و سازمانها نیز به سرورهای اختصاصی نیاز دارند.
ویژگی | سرور مجازی | سرور اختصاصی |
قیمت | هزینه خرید پایین | هزینه خرید بالا |
منابع | در برخی منابع مانند برق یا کارت شبکه با دیگر ماشینها مشترک است | در مصرف منایع هیچگونه اشتراکی ندارد |
نصب سیستم عامل | نصب سیستم عاملهای دلخواه بر روی سرور مجازی وابسته به Image هایی از آنها است که در سرور میزبان قرار داده شدهاست | امکان نصب تمامی نسخههای سیستم عامل وجود دارد |
خاصیت تقسیم پذیری | امکان تقسیم وجود ندارد | سرور اختصاصی را میتوان به ماشینهای مجازی کوچکتر تقسیم کرد |
قدرت سخت افزاری | به دلیل اشتراک و محدودیت در منابعی همچون پردازنده، حافظه اصلی و فضای ذخیرهسازی اطلاعات، قدرت سخت افزاری پایینتر است | به دلیل عدم اشتراک و محدودیت منابعی همچون پردازنده، حافظه اصلی و فضای ذخیرهسازی اطلاعات، قدرت سخت افزاری بالاست |
امنیت | امنیت پایینتر در مقایسه با سرور اختصاصی | امنیت بالاتر اطلاعات به علت عدم دسترسی کاربران دیگر به سرور اختصاصی |
پهنای باند | پهنای باند کمتر در مقایسه با سرور اختصاصی | پهنای باند اختصاصی و بیشتر |
در انتخاب میان سرور ابری و سرور اختصاصی باید نکات بالا در نظر گرفته شود. نکته مهم کلی این است که در خرید هرکدام از سرورهای ابری یا اختصاصی باید به این نکته توجه کرد که از شرکتهایی این سرورها را تهیه کرد که درزمینه ارائه این سرورها اعتبار و سابقه مطلوبی داشته باشند. همچنین پشتیبانی از سروهای ابری و اختصاصی نیز نکته مهمی میباشد.
در تمامی سرورها این امکان وجود دارد تا اختلالی در سرور به وجود آید و یا برخی از مشکلات نرمافزاری سرور را دچار مشکل کرده و این امری است اجتنابناپذیر. بنابراین باید شرکتی را جهت میزبانی سرور انتخاب کرد که در هرزمانی که نیاز به پشتیبانی دارید به شما کمک کند.
شباهت های سرور ابری و سرور اختصاصی
در اصل هر دو سرور ابری و سرور اختصاصی اقدامات لازم را انجام می دهند و با استفاده از هر دوی آنها می توان برنامه های زیر را به انجام رساند. این برنامه ها شامل:
- ذخیره کردن اطلاعات
- دریافت کردن درخواست برای اطلاعات
- پردازش درخواست برای اطلاعات
- برگرداندن اطلاعات به کاربران
منظور از کاملا در اختیار بودن منابع در سرور اختصاصی چیست؟
در یک سرور اختصاصی منابع به صورت کاملا اختصاصی در اختیار وب سایت یا نرمافزار شما قرار میگیرد تا هر آنچه دوست دارید بر روی آن قرار دهید و هیچکدام از امکانات سرور بهصورت مشترک با کاربر یا سرور دیگری نخواهد بود.
نحوه مدیریت سرویس قرار داده شده در اختیار کاربران در سرورهای اختصاصی دقیقا مانند سرورهای مجازی است. یعنی کاربر با استفاده از ابزار مدیریت از راه دور میتواند به سیستم عامل سرور مورد نظر متصل شده و آن را مدیریت نماید. اما در خصوص منابع سختافزاری یک تفاوت عمده بین سرورهای مجازی و اختصاصی وجود دارد. در سرورهای اختصاصی بر خلاف سرورهای مجازی محدودیتی در منابع سختافزاری در نظر گرفته نمیشود. بدینترتیب یک سرور به صورت فیزیکی و کامل در اختیار کاربر قرار داده میشود و میتواند مطابق میل خود آن را مدیریت کند. در سرورهای اختصاصی هیچگونه محدودیتی در استفاده از منابع برای کاربر وجود ندارد و کاربر تا جاییکه سختافزار سرور توان و قدرت پردازش داشته باشد، از آن استفاده خواهد کرد.
جمع بندی:
با توجه به تفاوت های ساختاری و عملکردی قابل توجه سرور اختصاصی و ابری، سازمانها باید اولویت های خود را مشخص کنند و سپس زیرساخت مناسبی برای کسبوکار خود انتخاب کنند. برای کسبوکارهای کوچک، متوسط و رو به رشد که مقیاسپذیری بالا و به صرفه بودن هزینهها بسیار اهمیت دارد، استفاده از سرور ابری میتواند گزینه مناسبتری باشد.
اچ استوک بزرگترین فروشگاه کامپیوتری ایران تنها شرکت فروش قطعات کامپیوتری استوک با یک هفته مهلت تست و تعویض به شما این امکان را میدهد تا در کنار خرید جنس استوک و کم قیمت اطمینان خاطر نیز داشته باشید تا در صورت بروز مشکلات جنس تعویض و جنس سالم به شما تحویل داده شود.
هرکدام از این سرورها مزایا و معایب خود را داشته و انتخاب هرکدام کاملاً به شرایط کاربر بستگی خواهد داشت.
در اصل هر دو سرور ابری و سرور اختصاصی اقدامات لازم را انجام می دهند و با استفاده از هر دوی آنها می توان اطلاعات را ذخیره کرد.